Masło czosnkowe
Canva,com

To masło jest hitem do chrupiących bagietek oraz ziemniaków. Zrobisz je w 5 minut

Niektóre dania wprost proszą się o to, by użyć w nich niezwyczajnego masła i tym bardziej nieroślinnej i raczej niskojakościowego margaryny, a bardziej aromatycznego i ciekawszego tłuszczu, który sam w sobie będzie mieć określony smak i zapach. Sekret udanych dań kryje się właśnie w zręcznym wykorzystywaniu bardzo prostych składników.
Reklama

Jeżeli na przygotowywanej imprezie chce się podać gościom klasyczną, ale jednocześnie rozbudzającą apetyt przystawkę, wystarczy zaproponować im dobrej jakości pieczywo, na którym wystąpi prawdziwe domowe masło czosnkowe. Tylko jak to masło samemu przygotować? Sprawa jest banalnie prosta i zajmuje nie więcej niż pięć minut.

Jakie składniki są potrzebne na masło czosnkowe?

Oczywiście jeśli chce się przygotować jakiekolwiek smakowe masło, najpierw trzeba sięgnąć po kostkę prawdziwego i wysokojakościowego tłuszczu, zwracając uwagę na to, by tego tłuszczu było w nim przynajmniej 82%, a najlepiej jeszcze więcej, bo im wyższa jego zawartość, tym wyższa jakość masła. Ponadto przyda się ostry polski czosnek, dowolna ulubiona sól (np. himalajska lub morska), pieprz i pęczek świeżego koperku. Opcjonalnym dodatkiem jest sok z cytryny i sparzona wcześniej skórka ściągnięta z tego cytrusowego owocu. Im częściej wykonuje się samemu takie masło, tym szybciej można dojść do wniosku, co takiego jeszcze mogłoby do niego pasować, by smakowało ono jeszcze lepiej.

Reklama

Jak zrobić masło czosnkowe krok po kroku?

Przepis na masło czosnkowe rozpoczyna się od obrania sześciu dość dużych ząbków czosnku. Czosnek należy przecisnąć przez praskę lub pokroić w drobne kawałeczki i następnie rozetrzeć widelcem, a potem przełożyć do małego spodka wraz z całą kostką masła (ok. 200-250 gramów) i doprawić masę ulubioną solą oraz posiekanym świeżym koperkiem. Już na tym etapie masła warto spróbować, bo jeśli okaże się, że nie jest ono do końca wyraziste, wciąż można będzie dodać do niego jeszcze trochę czosnku albo np. odrobinę soli. Przygotowane masło czosnkowe przekłada się do foremki i umieszcza w lodówce. Najlepiej smakuje zawsze mocno schłodzone.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama