Jajko na twardo: co oznacza sina otoczka wokół żółtka?
Do przeczytania w ok. 2 min.
Co oznacza sina otoczka na żółtku?
Sina lub szara otoczka na żółtku gotowanego jajka wygląda bardzo nieapetycznie. Skąd bierze się ta dziwna warstwa między żółtkiem, a białkiem? Okazuje się, że jest to efekt zbyt długiego gotowania jajek! Na szczęście sine żółtko nie wpływa na smak samego jajka, ani potraw przygotowanych z jego dodatkiem, ale z pewnością psuje ich wygląd. Dlatego ważne jest, aby pilnować czasu gotowania jajek i cieszyć się pięknymi i pysznymi jajkami na twardo.
Jak długo gotować jajka na twardo?
Istnieją trzy szkoły gotowania jajek na twardo. Według dwóch pierwszych surowe jajka wstawiamy do zimnej wody. Według trzeciej jajka wrzucamy do wrzątku. W zależności od wybranej metody musimy dostosować czas gotowania jajek.
Ważne! Jajka, które chcemy ugotować powinny mieć temperaturę pokojową.
Metody gotowania jajek
Jajka wstawiamy do rondla z zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia. Woda musi przykrywać wszystkie jajka. Teraz gotujemy jajka bez przykrycia przez 8 minut. Ugotowane natychmiast wstawiamy do zimnej wody.
Jajka układamy w rondlu i zalewamy zimną wodą - muszą być przykryte. Zagotowujemy jajka na średnim ogniu. Wyłączamy palnik, garnek z jajkami przykrywamy pokrywką i pozostawiamy jajka na 12 minut. Gotowe przekładamy na durszlak i płuczemy pod zimną wodą.
Zagotowujemy wodę w rondlu. Surowe jajka wkładamy bezpośrednio do wrzątku. Gotujemy je 10 minut. Ugotowane płuczemy zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania.
Tak ugotowane jajka możemy wykorzystać między innymi do przygotowania pysznych dań wielkanocnych - jajek faszerowanych, pasty jajecznej lub jajek marynowanych w zalewie.