Gotujesz białe szparagi? Tylko nie zrób im TEGO, będą niesmaczne
Do przeczytania w ok. 2 min.
Zielone szparagi częściej trafiają do sklepów, ale tymi białymi również warto się zainteresować. Białe szparagi na pewno mają delikatniejszy i łagodniejszy smak, dlatego sprawdzają się w daniach komponowanych z mocniejszymi składnikami albo takich, które mają czarować właśnie swoją prostotą.
Białych szparagów nie wolno przegotować.
Nie należy zbyt długo obrabiać ich termicznie. Przygotowuje się je krótko i szybko, wcześniej tylko obierając je ze skórki, odcinając od nich twardsze końcówki i opłukując pod bieżącą wodą, a następnie blanszując lub normalnie gotując w wodzie przez kilka minut, ewentualnie chwilę je podsmażając, by nabrały większej chrupkości i lekko podpalonego smaku. A co dalej? Z uwagi na swój neutralny prosty smak białe szparagi często nie potrzebują wcale nie wiadomo jak wymyślnych dodatków, licznych przypraw albo specjalnych egzotycznych ziół.
Prostotę i głębię smaku uzyskuje się w ich przypadku za sprawą samego masła bądź oliwy i odrobiny soli. Częstym patentem jest też owijanie szparagów szynką bądź boczkiem i zapiekanie ich w tej formie pod serem albo pod beszamelowym sosem.
Z czym podawać białe szparagi?
Podane propozycje dań z białymi szparagami są jednak dość lekkie i sprawdzają się raczej w roli przekąski lub potrawy mającej zaspokoić naprawdę mały głód. Chcąc przygotować coś bardziej treściwego i solidnego, by podać to na obiad lub sycącą kolację, trzeba nieco bardziej się postarać i zestawić białe szparagi z mięsem kurczaka albo piersią indyka.
Idealną podstawą dla takiego dania będzie ugotowany makaron (np. penne), a dodatkami - małe pomidorki koktajlowe i świeże listki bazylii. Inna ciekawa propozycja to z kolei zapiekanka, której podstawą są właśnie szparagi białe, ale też i ziemniaki. Ogólnie rzecz biorąc właśnie ze względu na swój neutralny smak warzywa te potrafią odnaleźć się w wielu połączeniach składników i różnych kompozycjach smakowych.