ciastka
canva.com

Cynamonowe bułeczki z rodzynkami - zrobisz je w zaledwie 30 minut!

Cynamonowe bułeczki z rodzynkami są idealne na śniadanie, podwieczorek lub jako smaczny dodatek do kawy czy herbaty. Ich słodki aromat cynamonu i delikatność ciasta z pewnością zachwycą Twoje podniebienie.
Reklama

Składniki:

  • 2 ¼ szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ¼ łyżeczki soli
  • ½ szklanki masła, schłodzonego i pokrojonego w kostkę
  • ¾ szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • ½ szklanki rodzynek

Nadzienie cynamonowe:

  • ¼ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki masła, roztopionego

Jak zrobić ekspresowe bułeczki?

  1. Nagrzej piekarnik do temperatury 200°C i przygotuj blachę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia.
  2. W misce wymieszaj cukier i cynamon. W osobnej misce roztop masło.
  3. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Dodaj schłodzone masło i za pomocą noża lub krajalnicy ciasta, pokrój je w małe kawałki, a następnie utrzyj palcami, aż powstanie drobne kruszonki.
  4. Do suchych składników dodaj maślankę (lub jogurt naturalny) oraz ekstrakt waniliowy. Delikatnie wymieszaj składniki, aż powstanie jednolite ciasto.
  5. Przełóż ciasto na oprószoną mąką powierzchnię i delikatnie ugniataj je przez kilka minut, aż stanie się elastyczne i gładkie. Nie ugniataj zbyt mocno, aby nie przetworzyć ciasta.
  6. Rozwałkuj ciasto na prostokątną warstwę o grubości około ½ cm.
  7. Skrop roztopionym masłem i posyp równomiernie mieszanką cukru i cynamonu. Następnie posyp równomiernie rodzynek po całej powierzchni.
  8. Zwiń ciasto, zaczynając od dłuższego boku, tworząc rolkę. Pokrój rolkę na równe kawałki o grubości około 3 cm.
  9. Ułóż kawałki bułeczek na przygotowanej blasze do pieczenia, zachowując odstępy między nimi. Piecz bułeczki w nagrzanym piekarniku przez około 15-18 minut, aż staną się złociste i napuszone.
  10. Po upieczeniu wyjmij bułeczki z piekarnika i pozwól im lekko ostygnąć przed podaniem. Możesz je podać na ciepło lub schłodzone, a także polukrować lub podać z lukrem glazurowym, jeśli masz ochotę.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Następny artykuł
Reklama
Reklama
Reklama