Czerwone pesto — pyszne, domowe, proste.
Do przeczytania w ok. 2 min.
Czerwone pesto — z czego się je robi?
Podstawą tego dania są suszone pomidory, warto kupić jakieś naprawdę dobrej jakości. Można też przygotować je samodzielnie. Zajmie to jednak trochę więcej czasu.
Czerwone pesto — potrzebne składniki
Orzechy nerkowca można zastąpić orzeszkami piniowymi lub migdałami.
W przypadku suszonych pomidorów można użyć zarówno zwykłych, jak i tych z ziołami.
W przypadku sera nie musi być to oryginalny parmezan, jednak musi go przypominać.
Opcjonalnie można dodać też ostrą papryczkę.
- 1 słoik suszonych pomidorów z zalewą.
- 1 garść orzechów nerkowca
- 1 garść startego sera typu parmezan
- 4 ząbki czosnku
- szczypta soli
Czerwone pesto — przepis krok po kroku
Jeśli ser jest w kawałku, trzeba go zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Czosnku nie trzeba obierać z łupiny, jeśli chce się go przepuścić przez praskę. Można też ewentualnie go obrać i od razu zblendować.
Orzechy nerkowca trzeba podprażyć na suchej patelni. Do blendera należy wrzucić suszone pomidory, orzechy nerkowca, czosnek, szczyptę soli i ser. Dobrze też wlać pół zalewy z pomidorów, nie jest to jednak konieczne, można zostawić ją do jakiejś sałatki.
Na koniec należy wszystko zblendować i przełożyć do czystego słoika. Na wiech pesto powinno nalać się resztę zalewy.
Sos jest gotowy. Będzie idealnie smakować z makaronem lub chlebem.
Jak przechowywać pesto?
Gotowy sos trzeba trzymać w lodówce. Jeśli na wierzchu doda się odrobinę oliwy, będzie on dłużej świeży.
Pesto można też... mrozić!