zdjęcie ilustracyjne Pixabay
Czy jedzenie kaszy wpływa na stan zdrowia? Poznaj niezwykle inspirujący składnik zdrowej kuchni
Do przeczytania w ok. 2 min.
Przejdź do galerii zdjęć
Kasza ma wiele istotnych właściwości. W diecie każdego człowieka powinna znaleźć się właśnie kasza, bo jest ona źródłem węglowodanów złożonych i błonnika pokarmowego. Jej bogaty skład oraz charakterystyczny zapach wpływa na to, że kasza jest niesamowicie inspirującym składnikiem zdrowej kuchni.
Reklama
Czy jedzenie kaszy jest zdrowe?
Kasza ma wiele istotnych zdrowotnych właściwości, o których powszechnie się nie mówi.
Zobacz także
- Jest źródłem magnezu, cynku, żelaza, potasu i witamin z grupy B, dzięki czemu wykazuje zbawienny wpływ na poziom naszej koncentracji oraz poprawia wygląd skóry i wzmacnia paznokcie i włosy.
- Jest naturalnym i nieprzetworzonym produktem. Powszechnie uważa się, że najzdrowsze produkty to te, które są najmniej przetworzone. Do takich z pewnością należy kasza, w której nie znajdziemy żadnych substancji konserwujących i poprawiających smak.
- Ma wysoką zawartość błonnika. Najwięcej cennej substancji znajdziemy w grubszych ziarnach np.: gryczanej i pęczaku. Odpowiednia ilość błonnika w diecie zapobiega otyłości, zaparciom, hemoroidom i nowotworom jelita grubego.
- Ma niski indeks glikemiczny. To oznacza, że po zjedzeniu kaszy przez długi czas czujemy się najedzeni, więc nie mamy ciągłej ochoty np. na słodkie przekąski.
zdjęcie ilustracyjne Pixabay
Rodzaje kaszy
Reklama
Kasza uważana jest za tak zdrowy produkt, że można go spożywać nawet codziennie. Istnieje wiele rodzajów kasz, ale za najbardziej zdrową uważana jest kasza gryczana, która zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób cywilizacyjnych, nowotworów, miażdżycy czy zawałów oraz zawiera aminokwasy egzogenne, które muszą być dostarczone w pożywieniu.
Wśród innych zdrowych kasz należy wymienić:
- Kaszę jaglaną - ma wysoką zawartość białka i lecytyny, dlatego umożliwia prawidłowe funkcjonowanie mózgu i zapobiega zakrzepom.
- Amarantus - ma dużą zawartość białka i dobrze przyswajalnego żelaza.
- Kasza jęczmienna - jest polecana szczególnie w przypadku cukrzycy. Dostarcza organizmowi witamin z grupy B, szczególnie B1, B2, B3 i B6, witamin: A, E i K, manganu, selenu i magnezu.
- Kasza bulgur - ma niesamowicie wysoką zawartość odżywczą. Uważa się również, że wpływa na poprawę procesu trawienia, polepsza perystaltyki jelit oraz zapobiega zaparciom.
- Kasza orkiszowa - dostarcza organizmowi witaminę A, B, E oraz D, poprawia wzrok, pracę układu nerwowego, pokarmowego oraz wspomaga odchudzanie.
Reklama
Zobacz galerię zdjęć: rodzaje kasz
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Kasza bulgur - smaczna i zdrowa
Kasza bulgur to jedna z najpopularniejszych kasz na świecie, która zdobywa coraz większą popularność nie tylko ze względu na swoje walory kulinarne, ale również zdrowotne. Jest to idealna alternatywa dla tradycyjnych kasz, takich jak kasza gryczana czy kasza jaglana. Co sprawia, że kasza bulgur jest tak wyjątkowa i dlaczego warto ją polecać osobom dbającym o linię?
Co zrobić żeby kasza była sypka?
Czy zdarzyło Ci się kiedyś ugotować kaszę, a potem odkryć, że jest kleista i mało apetyczna? Nie martw się, to zdarza się wielu osobom. Ale dzięki kilku prostym trikom, możesz przygotować pyszną, sypką kaszę, która zachwyci Twoją rodzinę i gości. W tym artykule podpowiemy Ci, jak ugotować kaszę, aby była sypka i smaczna.
Kuskus : od sałatek po dania mięsne
Jeśli szukasz czegoś nowego i interesującego do swojej kuchni, warto zwrócić uwagę na kuskus. Ta mała kasza o tysiącletniej historii ma wiele do zaoferowania zarówno pod względem smaku, jak i wartości odżywczych. W tym artykule dowiesz się, dlaczego warto wprowadzić kuskus do swojej diety oraz jak wykorzystać go w różnych przepisach.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl