Reklama
5 przepisów z dynią hokkaido w roli głównej
Gnocchi z dyni
Składniki:- 400 g dyni hokkaido
- łyżka oliwy
- 150 g mąki
- ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- szczypta soli
- Dynię myjemy, obieramy ze skórki, kroimy na kawałki, skrapiamy oliwą i na 35 minut wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza.
- Po upieczeniu blendujemy warzywa na purée.
- Z purée z dyni i mąki wyrabiamy sprężyste ciasto jak na kopytka. Ilość mąki dobieramy do konsystencji ciasta. Ciasto doprawiamy solą i gałką muszkatołową.
- Z ciasta formujemy kluseczki, które rolujemy za pomocą widelca, a na końcu lekko dociskamy.
- Gnocchi gotujemy w osolonym wrzątku, aż wypłyną na powierzchnię.
- Podajemy z dodatkiem oliwy, oprószone świeżo startym parmezanem.
Reklama
Nie bez pozoru najważniejszym symbolem Halloween jest dynia ozdobna Jack O’Lantern. Straszna dynia z wydrążonymi oczami i lampionem w środku może przestraszyć nie jedną osobę. Okazuje się, że nazwa dyni jest nieprzypadkowa i ma związek z przerażającą legendą.
Reklama
Zobacz kolejne zdjęcie: 5 przepisów z dynią hokkaido w roli głównej - galeria zdjęć
Autor galerii: Miranda Ekiert,
06 października 2022Przejdź do artykułu
© 2024 ZaradnaKobieta.pl