Czym zastąpić mięso? Wegańskie kotleciki zrobisz z TEGO warzywa
Do przeczytania w ok. 2 min.
Składniki na pyszne kotleciki wegańskie
Do przygotowania wegańskich kotletów niezbędne są następujące składniki:
- starta marchew (2 szklanki)
- puszka białej fasoli
- ugotowana kasza jaglana (pół szklanki)
- olej
- bułka tarta (pół szklanki)
- nasiona słonecznika (1 łyżka)
- cebula (1 sztuka)
- czosnek (1 ząbek)
- przyprawy: łyżka sosu sojowego, odrobina startego imbiru, łyżeczka wędzonej papryki, pół łyżeczki mielonej kolendry, sól i pieprz.
Jak przemienić te składniki w smaczne, pożywne i zdrowe kotlety?
To proste! Na początek należy zetrzeć marchew, ugotować kaszę, a fasolę dokładnie zmiksować z takimi dodatkami, jak olej, cebula, czosnek oraz imbir. Gdy masa z fasoli i przypraw będzie już gotowa, można ją połączyć ze startą marchewką i ugotowaną kaszą, dodać do tej masy tartą bułkę i nasiona słonecznika, a całość dokładnie wymieszać. Następnie należy uformować kotlety i układać je na blasze.
Ostatni etap to pieczenie przez 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni. Gotowe kotlety świetnie sprawdzają się jako dodatek do ziemniaków i kaszy, można też do nich podać ulubioną surówkę lub sałatkę.
Przepis na wegańskie kotlety z białej fasoli i marchewki to jeden z najlepszych dowodów na to, że kuchnia roślinna nie musi być ani droga, ani trudna. Dań, które można przygotować bez problemu w domowym zaciszu, jest sporo. Każde z nich zaskoczy nas swym smakiem i wyjątkowym charakterem, każde może okazać się idealnym dodatkiem do zdrowej i zróżnicowanej diety.