Placki z marchewki na patelni i zdjęcie zupy marchewkowej w miseczce.
Canva

Masz za dużo marchewki? Te 3 proste przepisy będą idealne

Jeśli masz ochotę na jakieś smaczne danie z marchewki, koniecznie wypróbuj te przepisy! Trzy proste przysmaki, które bardzo prosto przygotować. To idealne dania zarówno dla wielbicieli marchewki, jak i osób, które jadają rzadziej to zdrowe i smaczne warzywo.
Reklama

Jedzenie z marchewki — placki marchewkowe

  • 0,5 kg marchewki
  • 1,5 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • 1 duże jajko
  • 3 duże łyżki mąki

Przepis na placki

  1. Posiekaj i przesmaż cebulę na oleju.
  2. Zetrzyj marchewkę na tarce z dużymi oczkami.
  3. Przeciśnij przez praskę czosnek.
  4. Wymieszaj marchewkę z czosnkiem, cebulą, solą i pieprzem.
  5. Dodaj jajko i mąkę.
  6. Rozgrzej olej na patelni, nakładaj ciasto łyżką.
  7. Smaż placki z obu stron.

Frytki z marchewki

  • 4 marchewki
  • słodka papryka w proszku
  • olej
  • sól
Frytki z marchewki w miseczce i sos czosnkowy na środku.
Canva

Przepis na marchewkowe frytki

  1. Marchewki obierz, umyj i pokrój w słupki.
  2. Wymieszaj olej ze słodką papryką.
  3. Obtocz w tym marchewki
  4. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  5. Pokrojone marchewki połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piecz frytki przez pół godziny.

Jedzenie z marchewki — zupa marchewkowa

  • 5 marchewek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pory
  • 0,5 cebuli
  • 3 ziemniaki
  • 0,5 łyżeczki imbiru
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka curry
  • sól
  • pieprz
  • 2 szklanki bulionu
  • 0,5 szklanki śmietany
  • masło klarowane

Przepis na zupę z marchwi

  1. Posiekaj cebulę i pora, obierz i pokrój marchewkę.
  2. Czosnek przeciśnij przez praskę.
  3. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
  4. Zeszklij cebulę i pora na maśle klarowanym. Dodaj czosnek.
  5. Kiedy poczujesz zapach czosnku, wrzuć marchewkę.
  6. Na końcu dodaj ziemniaki.
  7. Podgrzej bulion i dodaj go do warzyw.
  8. Dopraw solą, pieprzem, kurkumą, imbirem i curry.
  9. Duś wszystko od kwadransa do 20 minut.
  10. Stopniowo połącz zupę ze śmietaną.
  11. Zblenduj gotowy wywar z warzywami.
Reklama
Autor - Izabella Gaudyńska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
i.gaudynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama