Ciasteczka marchewkowe  na białym talerzyku, obok na blacie marchewki
canva.com

Ekspresowe ciasteczka marchewkowe z migdałami [PRZEPIS]

Ciasteczka z marchewką i migdałami to pyszny i zdrowszy wybór dla miłośników słodkości. Są szybkie w przygotowaniu i świetnie sprawdzą się jako słodka przekąska na co dzień.
Reklama

Składniki:

  • 1 szklanka startej marchewki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki migdałów, posiekanych
  • 1/4 szklanki oleju roślinnego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Przygotuj blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  2. W dużej misce wymieszaj marchewkę, cukier, posiekane migdały, olej, jajko i ekstrakt z wanilii.
  3. W innej misce połącz mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon i sól.
  4. Stopniowo dodawaj składniki suche do miski z mokrymi składnikami, mieszając delikatnie, aż wszystko się połączy.
  5. Użyj łyżeczki do nakładania porcji ciasta na blaszkę. Odstępy między ciasteczkami zachowaj na około 5 cm.
  6. Wstaw blaszkę do piekarnika i piecz ciasteczka przez około 12-15 minut, aż będą lekko zrumienione na brzegach.
  7. Wyjmij ciasteczka z piekarnika i pozwól im ostygnąć na blasze przez kilka minut, a następnie przenieś je na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
  8. Ciesz się pysznymi ciasteczkami marchewkowymi z migdałami!
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama