Azjatycki ramen
Canva.com

Dania z tym składnikiem są źródłem błonnika. Dodaj je do swojej diety

Grzyby mun to jeden z tych składników, z których kuchnia azjatycka korzysta bardzo chętnie. Czy warto sięgać po przepisy na dania z takim dodatkiem? Co warto wiedzieć na temat wartości odżywczej tych orientalnych grzybów?
Reklama

Doskonałe źródło błonnika i przeciwutleniaczy

Grzyby mun (znany też jako uszak lub grzyb brzozowy) to dobre źródło błonnika i białka, bez których ludzki organizm nie jest w stanie prawidłowo funkcjonować. Można w nich też znaleźć sporo silnych przeciwutleniaczy, dzięki którym zdrowa dieta z grzybami mun pomaga chronić się przed wolnymi rodnikami i zgubnymi skutkami ich obecności w organizmie. Spora ilość błonnika korzystnie wpływa na pracę jelit, a to przekłada się na lepsze samopoczucie. Grzyby mun są jednocześnie bardzo dobrym źródłem witamin z grupy B oraz takich minerałów, jak żelazo, magnez i wapń. Są to kolejne substancje, których niedobory mogą stać się przyczyną poważnych problemów ze zdrowiem.

W jaki sposób można włączyć grzyby mun do swej diety?

Reklama

Kuchnia azjatycka jest bardzo popularna, zatem każda zainteresowana osoba bez problemu znajdzie przepisy na dania z grzybami mun. Wśród wielu propozycji pojawia się m.in. azjatycka zupa z kurczakiem, kapusta pekińską, zielonym groszkiem i grzybami mun, którą podaje się z makaronem ryżowym. Grzyby te świetnie sprawdzą się też jako dodatek do dań z duszonymi warzywami, można je też dodać do dań z makaronem i kurczakiem. Mun pasują też do dań typu ramen oraz sajgonek.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama