Deser z Austrii — genialny omlet cesarski
Do przeczytania w ok. 2 min.
Omlet cesarski — austriacki deser
To danie prosto z Austrii. Jest tam bardzo popularne. Je się je na słodko, jako główny posiłek. Można jednak traktować je też po prostu jak deser.
Omlet cesarski — jakie są potrzebne składniki?
Masło powinno być klarowane. Jeśli nie ma się takiego w domu, możne je samodzielnie przyrządzić.
Jajka muszą być dobrej jakości i nie mogą być zimne w trakcie przygotowywania, należy wcześniej wyjąć je z lodówki.
- 3 jajka
- 0,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki mleka
- trochę soli
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżka rodzynek
- 2 łyżki masła klarowanego
Jak zrobić omlet cesarski?
Rodzynki powinno namoczyć się w wodzie. Potem trzeba je osączyć. Jajka podzielić na żółtka i białka.
Mąkę, cukier waniliowy, mleko, rodzynki i żółtka powinno się połączyć razem i mieszać intensywnie specjalną rózgą.
Białka trzeba ubić z dodatkiem soli, dzięki niej będą sztywne. Teraz można delikatnie połączyć ze sobą obie masy.
Patelnię należy dobrze rozgrzać i wyłożyć na nią masło klarowane. Kiedy i ono będzie gorące, można wylać ciasto. Po 5 minutach smażenia można przewrócić omlet na drugą stronę i podzielić na mniejsze części Każdy kawałek musi zostać usmażony, aż jajka się zetną.
Z czym podawać to danie?
Oczywiście obowiązkowo trzeba je przysypać cukrem pudrem, odrobina słodyczy idealnie podkreśli smak tego deseru.
Tradycyjnie powinno się serwować ten omlet z powidłami śliwkowymi lub prużonymi jabłkami. Ostatnio jednak coraz częściej podawany jest razem z owocami sezonowymi, na przykład borówkami, malinami,