Crumble owoce pod kruszonką
Canva.com

Jak zrobić crumble, czyli owoce pod kruszonką? Wykorzystaj dary lata

Jesteście gotowi na crumble? To najlepszy pomysł na deser w środku lata, gdy mamy do dyspozycji mnóstwo pysznych leśnych owoców. Wystarczy zaledwie kilka składników, aby cieszyć się niezwykłym smakiem i aromatem deseru na każdą okazję.
Reklama

Pyszne składniki masz w swoim ogródku lub w lesie

Crumble owoce pod kruszonką
Canva.com

W lecie każdemu cieknie ślinka na samą myśl o świeżych owocach. Niewątpliwie najpyszniejsze są te, które zbierzemy z własnego ogródka lub owoce leśne. Do przygotowania pysznego crumble, czyli owoców pod kruszonką potrzebujemy mąkę, masło, cukier, kwaśne jabłka, truskawki, maliny, borówki i jeżyny.

Reklama

Wszystko to umieścimy w naczyniu żaroodpornym bez przykrywki. Do naszego crumble możemy wybrać ulubione dodatki, np. orzeszki, wiórki kokosowe, cynamon, kardamon, pestki słonecznika, prażone migdały i wiele innych. Owocowa wariacja na temat ciasta z kruszonką to zdrowa i pyszna porcja energii na cały dzień.

Jak zrobić chrupiące crumble z owocowym wnętrzem?

Crumble owoce pod kruszonką
Canva.com

Przygotowanie kruszonki nie jest trudne. Dzielimy mąkę na dwie części, dodajemy do niej cukier i masło.

Reklama

Warto wiedzieć, że kruszonka najłatwiej się zagniecie z miękkiego masła. Kruszonkę możemy wykonać z mąki i cukru, ale możemy także zamienić ją na zdrowsze składniki, takie jak zmielone orzechy, otręby pszenne, czy ziarna amarantusa.

Jabłka obieramy i przykrywamy nimi dno naczynia żaroodpornego. Dodajemy owoce leśne w plasterkach lub kawałkach. Warto zaczynać warstwy owoców od tych najdrobniejszych. Całość przykrywamy kruszonką i pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 35 minut. Crumble serwujemy z lodami i bitą śmietaną.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama