Dieta dla osób cierpiących na trądzik różowaty. Unikaj przede wszystkim dań na ostro
Do przeczytania w ok. 1 min.
Trądzik różowaty wyraźnie różni się od tego pospolitego, gdyż daje inne objawy. Przeważnie doprowadza do widocznego pękania naczyń krwionośnych i powoduje też świąd oraz pieczenie skóry.
Kontroluj zmiany skórne
Dieta przeciwtrądzikowa na pewno może wspomóc leczenie tej jednostki chorobowej. Aby tak się stało, należy sprawdzić, co miało największy wpływ na pojawienie się zmian skórnych. Bardzo często częściowo odpowiedzialne są za to pewne produkty spożywcze. Po kolei należy więc sprawdzać, czy przypadkiem jakiś element diety nie zaostrza zmian trądzikowych i nie prowadzi do dalszego rozwoju choroby.
Czego unikać przy trądziku?
Pacjentom cierpiącym na trądzik różowaty w pierwszej kolejności zaleca się odstawienie bardzo gorących potraw i napojów, czyli przede wszystkim kawy i herbaty (ale można pić je na zimno lub po wcześniejszym ostudzeniu).
Każda dieta antytrądzikowa wyklucza również możliwość używania ostrych przypraw. Szczególnie negatywny wpływ na stan skóry mogą mieć: curry, pieprz, ostra papryka, chili, ale też i wanilia.
Potrawy powinny być duszone lub gotowane. Nie należy ich smażyć ani tym bardziej używać do ich obróbki termicznej dużych ilości tłuszczów nasyconych, które występują w margarynie, maśle klarowanym i smalcu. Dieta na trądzik różowaty musi być też wolna od słodyczy, gazowanych i słodkich napojów oraz wszelkich wyrobów alkoholowych i papierosów.