marynowany imbir w białej misce obok korzeni imbiru leżących na bawełnianej ścierce
canva.com

Dla tych osób imbir może być SZKODLIWY. Sprawdź, czy jesteś w grupie ryzyka!

Imbir to roślina o właściwościach prozdrowotnych, która od wieków wykorzystywana jest w medycynie naturalnej. Jednakże, jak każdy produkt, może też niekorzystnie wpłynąć na niektóre osoby, w szczególności jeśli jest spożywany w dużych ilościach.
Reklama

Dla kogo imbir może być szkodliwy?

Imbir jest zazwyczaj bezpieczny w spożyciu dla zdrowych dorosłych osób, jednak nie powinien być stosowany przez niektóre grupy ludzi. Poniżej wymieniamy osoby, które powinny być ostrożne w spożywaniu imbiru:

Kobiety w ciąży

W ciąży najlepiej unikać dużej ilości imbiru, ponieważ może on wpłynąć na poziom hormonów płciowych i zwiększyć ryzyko poronienia. W przypadku problemów z mdłościami lub nudnościami, lepiej skonsultować się z lekarzem i omówić sposoby na ich złagodzenie.

Osoby z chorobą wrzodową żołądka lub dwunastnicy

Osoby cierpiące na chorobę wrzodową żołądka lub dwunastnicy powinny unikać imbiru lub spożywać go w bardzo niewielkich ilościach. Imbir może bowiem podrażnić błonę śluzową żołądka i zwiększyć ryzyko wystąpienia wrzodów.

Osoby z chorobami serca

Osoby cierpiące na choroby serca, takie jak nadciśnienie tętnicze lub arytmia, powinny ograniczyć spożywanie imbiru, ponieważ może on wpłynąć na ciśnienie krwi i rytm serca.

Czy można pić imbir codziennie?

Imbir można pić codziennie, ale należy pamiętać o umiarze. Spożywanie zbyt dużej ilości imbiru może prowadzić do zaburzeń trawienia, biegunki oraz uczucia pieczenia w gardle. Dlatego też zaleca się spożywanie do 4 gramów imbiru dziennie. Można go spożywać w różnej postaci, np. jako dodatek do potraw, herbata, syrop, nalewka czy sok.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama