Dlaczego warto pić olej z wątroby rekina? Wzmacnia odporność i nie tylko
Do przeczytania w ok. 2 min.
Czym jest olej z wątroby?
Olej z wątroby rekina pozyskuje się z rekinów tasmańskich oraz grenlandzkich. Mięso zwierząt zmiennocieplnych przeznaczone jest do spożycia, a sam olej wydobywany jest wątroby, którą poddaje się stosownej obróbce termicznej. Następnie wydobywa się przefiltrowany olej, który jest już produktem gotowym do spożycia. Producenci dodają do niego różne aromaty, żeby zyskał lepszy smak i proponują sprzedaż w kapsułkach lub w płynie.
Olej z wątroby rekina zawiera potężną dawkę kwasów omega 3 oraz dwie substancje czynne: alkiloglicerole oraz skwaleny, które mają zbawienny wpływ na nasz układ odpornościowy.
Olej z wątroby rekina często powszechnie nazywany jest tranem. Okazuje się jednak, że zamienne używanie nazw "tran" i "olej z wątroby rekina" jest poważnym błędem. Tran jest pozyskiwany wyłącznie z wątroby dorsza i ryb dorszowatych oraz zawiera więcej kwasów omega 3 i omega 6. Olej z wątroby rekina ma w swoim składzie przytoczone wcześniej alkiloglicerole oraz skwalen, których niestety nie znajdziemy w składzie tranu.
Olej z wątroby rekina nie tylko na odporność
Olej z wątroby rekina ma wiele cennych właściwości, chociaż powszechnie wydaje nam się, że stosuje się go tylko na odporność.
Najważniejsze w składzie oleju wątroby z rekina są: alkiloglicerole i skwalen, które nie dość, że wzmacniają ogólną odporność organizmu, to jeszcze obniżają poziom cholesterolu i mają działanie przeciwnowotworowe. Alkiloglicerole ponadto łagodzą objawy alergiczne, przyspieszają gojenie się ran oraz wykazują działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.
Zawarta w składzie oleju witamina D odpowiada za zdrowe zębów i kości oraz wpływa na odporność organizmu. Kwasy omega 3 przyczyniają się natomiast do zmniejszenia stężenia cholesterolu i trójglicerydów we krwi oraz wspomagają prace mózgu i narządu wzroku.