Dlaczego warto polubić owoce morza
Do przeczytania w ok. 2 min.
Owoce morza oferują nam bardzo specyficzne smaki, których nie znajdziemy w innych składnikach diety. Oprócz swojej oryginalności mogą zaoferować nam również wiele korzyści prozdrowotnych.
Owoce morza mogą pozytywnie wpływać na zdrowie
Dziesiątki lat badań naukowych wykazały, że dieta bogata w owoce morza może pomóc w ochronie przed różnymi schorzeniami. Ponadto, owoce morza są bogate w składniki odżywcze, których zazwyczaj brakuje w diecie wielu ludzi. Oto niektóre z najbardziej imponujących korzyści zdrowotnych związanych z jedzeniem owoców morza, zgodnie z wynikami badań. Więcej przeczytasz na ogloszenia24m.pl
Wysoka wartość odżywcza
Owoce morza są skoncentrowanym źródłem wielu niezbędnych składników odżywczych. Ryby i skorupiaki, takie jak łosoś, małże i krewetki, zawierają szczególnie dużo białka oraz witamin i minerałów, takich jak witamina B12, selen i cynk.
Badania pokazują, że wiele osób nie spożywa odpowiednich ilości niektórych składników odżywczych, które są skoncentrowane w owocach morza, w tym witamin B12 i B6, selenu, żelaza i cynku.
Niedobory składników odżywczych mogą negatywnie wpływać zarówno na zdrowie fizyczne, jak i psychiczne oraz zwiększać ryzyko rozwoju pewnych schorzeń, w tym anemii, depresji i innych. Spożywanie owoców morza może pokryć powszechne niedobory żywieniowe, zwłaszcza u osób stosujących diety ubogie w składniki odżywcze. Młode kobiety, osoby starsze, kobiety w ciąży i karmiące piersią mogą być szczególnie narażone na obniżenie ich poziomu.
Podstawowe źródło kwasów tłuszczowych omega-3
Owoce morza są podstawowym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3: kwasu eikozapentaenowego (EPA) i kwasu dokozaheksaenowego (DHA) (15Zaufane źródło). EPA i DHA odgrywają ważną rolę w wielu procesach zdrowotnych, w tym w funkcjonowaniu komórek nerwowych i regulacji stanów zapalnych. Badania wykazują, że dieta bogata w owoce morza znacząco wpływa korzystnie na zdrowie układu nerwowego i sercowo-naczyniowego. Naukowcy uważają, że dzieje się tak głównie ze względu na zawartość EPA i DHA. Badania wykazały, że u osób spożywających duże ilości owoców morza bogatych w kwasy omega-3 odnotowuje się niższy odsetek chorób serca i zaburzeń funkcji poznawczych.