Dodaj łyżeczkę TEGO miodu do herbaty. Zyskasz odporność na jesień
Do przeczytania w ok. 2 min.
Wyjątkowy smak i aromat
Miód wrzosowy charakteryzuje się intensywnym, głębokim smakiem i delikatnym, lekko gorzkawym posmakiem. Jego barwa jest zazwyczaj ciemna, czasem nawet prawie czarna. To miód o wyjątkowym aromacie, którym podbiją serca smakoszy i koneserów naturalnych produktów.
Cennym źródłem antyoksydantów
Miód wrzosowy jest bogaty w antyoksydanty, które pomagają zwalczać wolne rodniki w organizmie. Dzięki temu wspiera nasz system odpornościowy, pomaga w walce z infekcjami, a także opóźnia procesy starzenia się organizmu.
Działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie
Dzięki zawartości naturalnych związków przeciwbakteryjnych, takich jak m.in. fluorowodorek, miód wrzosowy może pomóc w zwalczaniu różnego rodzaju infekcji bakteryjnych oraz stanów zapalnych.
Regularne spożywanie tego miodu może wspomóc walkę z infekcjami gardła i układu oddechowego.
Wspomaga pracę układu pokarmowego
Miód wrzosowy jest ceniony za swoje korzystne działanie na układ pokarmowy. Pomaga w łagodzeniu dolegliwości związanych z niestrawnością, zgagą oraz bólami żołądka. Może też pomóc w regulacji pracy jelit i zapobieganiu zaparciom.
Łagodzi objawy przeziębienia
W okresie jesienno-zimowym, kiedy organizm jest szczególnie narażony na infekcje i przeziębienia, miód wrzosowy może okazać się nieocenionym sojusznikiem. Jego działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne wspomaga układ odpornościowy w walce z wirusami, a także łagodzi objawy takie jak ból gardła czy kaszel.
Poprawia stan skóry
Miód wrzosowy może być również stosowany zewnętrznie jako skuteczny środek łagodzący podrażnienia skóry, np. w przypadku drobnych oparzeń czy ukąszeń owadów. Działa antyseptycznie i przyspiesza proces gojenia się skóry.
Łagodzi stres i poprawia nastrój
Właściwości relaksujące miodu wrzosowego sprawiają, że jego spożywanie może pomóc w redukcji stresu i napięcia. Dodaje energii i poprawia nastrój, co wpływa korzystnie na ogólne samopoczucie.