Kawa
Canva.com

Dodaj szczyptę soli do kawy. Efekt jest zaskakujący!

Kawa o poranku to doskonały pomysł na pobudzenie się i zebranie nowej energii na cały dzień. Większość z nas dodaje odrobinę mleka, aby pozbyć się gorzkiego smaku. Dlaczego warto dodać szczyptę soli? Zdradzamy!
Reklama

Dlaczego kawa jest gorzka?

Kawa
Canva.com

Wiele osób zastanawia się, dlaczego kawa jest gorzka. Wszystko zależy pod ziaren, które są źródłem kofeiny. Ten składnik odpowiada za blisko 15% gorzkiego smaki.

Warto wiedzieć także, że obecne w kawie fenylindany są odpowiedzialne za gorzki smak pobudzającego napoju. Zawartość tych przeciwutleniaczy jest zależna także od stopnia wypalenia ziaren. Im bardziej wypalone ziarno, tym większą gorycz poczujemy przy każdym łyku kawy.

Jeśli nie lubimy gorzkiego smaku kawy, to zdecydowanie powinniśmy wybierać jasno palone ziarna. Warto również wyposażyć się w kawiarką z metoda przelewową. Dzięki temu kawa po kontakcie z wodą stanie się dużo bardziej delikatna.

Sól - skuteczny eliminator

Kawa
Canva.com

Jeśli chcemy się pozbyć gorzkiego smaku, to wystarczy dodać szczyptę soli do filiżanki. Warto wiedzieć, że jony sodowe zmieniają smak wielu dań. Sól dodana do kawy zmieni jej smak, a gorycz będzie mniej wyczuwalna.

Ile dodać soli do kawy? To dobre pytanie!optymalna ilość to mała szczypta do maksymalnie 1/4 łyżeczki na małą czarną. Ważne jednak, aby nie przesadzać, bowiem sól jest niezdrowa dla naszego organizmu.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama