Dodaj TO do porannej jajecznicy. Będzie obłędnie kremowa i pyszna!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Kremowa jajecznica powstaje zwykle za sprawą dodatku mleka. Już niewielka jego ilość zmieni konsystencję jajek nie do poznania i uczyni je znacznie przyjemniejsze w smaku i konsystencji.
Patent na kremową jajecznicę
Przygotowanie takiej kremowej jajecznicy jest równie proste co przygotowanie normalnej klasycznej jajecznicy, bo jedyna różnica polega na tym, że do jajek rozbełtanych w spodku lub miseczce dodaje się jeszcze jakieś 50 ml mleka, czasem nawet więcej, jednak porcję trzeba dopasować do siebie i swoich kubków smakowych.
Kremowa konsystencja to efekt smażenia jajek na niewielkim ogniu i przez dłuższy czas, dlatego przy wykonywaniu tej wersji śniadania absolutnie nie wolno się spieszyć i wszystko trzeba robić powoli oraz na spokojnie. Jeżeli jajecznica z mlekiem zostałaby wrzucona na mocno nagrzaną patelnię, bardzo szybko przemieniłaby się w mało apetyczne wiórki, zrobiłaby się przesuszona, a z jej kremowej konsystencji nie zostałoby zupełnie nic.
Kto powinien dodawać mleko do jajecznicy?
Dodatek mleka to również świetny patent na to, by przygotować jajecznicę, która szczególnie przypasuje dzieciom, lubującym się raczej w tych delikatniejszych i łagodniejszych smakach, a nie mocnych i intensywnych potrawach.
W niektórych przepisach mleko zastępuje się słodką tłustą śmietanką. Jajecznica z mlekiem jest chudsza i bardziej dietetyczna, podczas gdy ta na śmietance syci na dłużej i świetnie sprawdza się przed wzmożoną aktywnością fizyczną. Śmietanka powinna zawierać ok. 30 procent tłuszczu. Na takim wysokotłuszczowym nabiale jajecznica wychodzi naprawdę najlepsza i najsmaczniejsza.