Dodajesz cynamon do zimowej herbaty? Gratulacje! Dbasz o siebie!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Idealna przyprawa w walce ze zgagą
Dzięki związkom biologicznie czynnym takim jak: kwasy fenolowe lub terpeny, cynamon może zwiększać wydzielanie śliny w jamie ustnej. Zalecany jest osobom, które mają zgagę i chorobę wrzodową żołądka. Przyprawa pobudza wydzielanie soków trawiennych oraz żółci, wpływając w ten sposób na procesy trawienne. Ludzie z kamicą wątrobową oraz mający zaburzenia funkcjonowania woreczka żółciowego nie powinny stosować cynamonu, ponieważ eugenol obecny w nim może zmieniać właściwości żółci.
Cynamon powinni także spożywać cukrzycy
Roślina ta posiada również właściwości hipoglikemiczne. Ludzie z cukrzycą, stosując wyciąg, mogą w pewnym stopniu utrzymać gospodarkę węglowodanową na odpowiednim poziomie, a to za sprawą stabilizacji poziomu cukru we krwi. Cynamon może działać jak zamiennik insuliny. Kora cynamonowca, a szczególnie ekstrakty z niej, mogą odpowiadać za podnoszenie czynności biologicznej insuliny oraz aktywizować metabolizm glukozy w komórkach. Mogą hamować wchłanianie węglowodanów w jelicie cienkim.