Domowa kawa mrożona w 5 minut. Idealna na upały, orzeźwia i jak smakuje! [PRZEPIS]
Do przeczytania w ok. 2 min.
Roboty nie ma wiele, a efekty są warte tego, by stanąć na chwilę w kuchni. No to jak zrobić kawę mrożoną na miarę deserów podawanych w najlepszych cukierniach i kawiarniach?
W czym zrobić domową kawę mrożoną?
Taki napój najłatwiej przygotować z pomocą dobrego blendera o wysokiej mocy, który poradzi sobie z utarciem kostek lodu i nie zatnie się w momencie, gdy przyjdzie mu je rozbijać i ścierać na lodową papkę. Blender kielichowy zazwyczaj jest lepszy i mocniejszy od tego tradycyjnego ręcznego. Zwykle łatwiej i wygodniej się z niego korzysta, bo wszystkie wybrane składniki wystarczy wrzucić do jego kielicha, a następnie ustawić odpowiednią moc i włączyć urządzenie, by po kilku minutach uzyskać idealny napój.
Z czego ten napój stworzyć? Jak zrobić kawę mrożoną?
Klasyczna jej wersja jest naprawdę prosta do wykonania i zapamiętania. Do kielicha blendera wystarczy wlać dużą szklankę mleka (ok. 250 ml), dodać jedną czubatą łyżeczkę naturalnego kakao w proszku i dosypać dwie lub trzy łyżeczki kawy rozpuszczalnej, w zależności od tego, czy chce się uzyskać napój mocniejszy i intensywniejszy w smaku, czy może delikatniejszy o niższej zawartości kofeiny. Masę warto dosłodzić odrobiną miodu lub zwykłego cukru. Następnie dodać sporą garść kostek lodu i wszystko zblendować na jednolitą masę.
Jak ozdobić kawę mrożoną?
Oczywiście kruszenie lodu musi trochę potrwać, ale zazwyczaj po jakichś kilku minutach uzyskuje się idealny napój, który od razu nadaje się do spożycia. Przelany do wysokiej szklanki może aż prosić się o to, by czymś go ozdobić. Domowa kawa mrożona świetnie zaprezentuje się w kubku i uzyska dodatkowy smak za sprawą dodatku bitej śmietany albo kulki lodów czy też garści wiórków kokosowych bądź posypki wykonanej ze startej gorzkiej czekolady.