Fit owsianka uzupełnia dietę. Jak zrobić ją z tego hitowego składnika?
Do przeczytania w ok. 2 min.
To danie idealnie sprawdzi się w roli pierwszego posiłku w ciągu dnia, który za sprawą dodatku białka i orzechów zaspokoi apetyt na przynajmniej kilka godzin i pomoże uniknąć różnych żywieniowych pokus.
Jakie składniki są potrzebne na fit owsiankę z maku?
Makową owsiankę przygotowuje się szybko, jak i większość słodkich posiłków opartych na płatkach owsianych. W pierwszej kolejności ok. 50 gramów płatków owsianych górskich należy wsypać do rondelka i dodać do nich 150 ml mleka lub napoju roślinnego (kokosowego, sojowego albo owsianego) oraz dodatkowe 50 ml zwykłej wody. Od razu uzupełnić masę połową miarki ulubionej odżywki białkowej i - jeżeli chce się uzyskać jeszcze słodszy i intensywniejszy smak - ok. 10 gramów dowolnego budyniu bez cukru. W wersji dietetycznej owsianka makowa powinna zostać dosłodzona jakąś substancją bez kalorii, czyli np. erytrytolem, ksylitolem lub zwykłym słodzikiem w pastylkach, który można rozetrzeć na proszek albo zalać maleńką ilością wrzątku i taki słodki wywar dodać do rondelka.
Jak przygotować pyszną owsiankę?
Płatki z dodatkami zacząć gotować na małym lub średnim ogniu. Cały czas należy je mieszać, najlepiej przy pomocy trzepaczki do jajek, by uniknąć grudek z odżywki białkowej i jak najdokładniej rozprowadzić ją z mlekiem i płatkami, aby wszystko stworzyło w miarę jednolitą masę. Gdy płatki zmiękną, owsiankę przełożyć do miski i od razu dosypać do niej dwie płaskie łyżki maku, wszystko dokładnie mieszając. Na sam koniec owsianka z makiem powinna zostać posypana orzechami laskowymi i uzupełniona konfiturą bądź dżemem z wiśni. Posiłek smakuje niczym prawdziwy deser, a przygotowuje się go z samych zdrowych i wartościowych składników.