Domowa musztarda z przepisu Karola Okrasy. Idealna na majówkowego grilla
Do przeczytania w ok. 2 min.
Musztarda prawdopodobnie gości w każdym domu. Nic dziwnego, bowiem jej wyjątkowe walory smakowe są w stanie zachwycić niejedną, wymagającą osobę. Ten dodatek jest bardzo zdrowy i co ciekawsze, ma bardzo długą historię. Musztarda była już znana w starożytności. W XII wieku opracowano wyjątkową recepturę smaku, którą znamy do dziś choćby z delikatnej musztardy delikatesowej.
Dlaczego warto jeść musztardę?
Musztarda składa się z ziarna gorczycy, octu, wody, cukru, soli, żółtego barwnika oraz ziołowych przypraw.
Wiele osób pyta, czy musztarda jest zdrowa. Warto wiedzieć, że nie ma żadnych przeciwwskazań, by zjeść pyszny dodatek, np. do grillowanej karków. Uwaga jednak na gorczycę, która może wywołać silną reakcję alergiczną. Osoby chorujące na cukrzycę powinny uważać na duże ilości dodatku, który może wpłynąć na obniżenie glukozy we krwi.
100 g porcji musztardy zawiera wiele ważnych mikroskładników potrzebnych dla naszego organizmu.
Wśród nich możemy wyróżnić: magnez, sód, żelazo, mangan, cynk oraz selen. Ziarna gorczycy bogate są także w błonnik, wapno, potas oraz witaminy z grupy A, B i C.
Idealny dodatek do grillowanej kiełbasy i karkówki istnieje. Mamy przepis!
Znany i ceniony kucharz - Karol Okrasa już kilkukrotnie w telewizji pokazywał prosty przepis na pyszną, domową musztardę na miodzie pitnym oraz z kurkumą.
Warto spróbować oba przepisy, aby wybrać swój ulubiony smak.
Jakie składniki będą nam potrzebne do przygotowania musztardy w domu?
Musztarda gładka z kurkumą - składniki
- 12 łyżeczek zmielonych ziaren żółtej gorczycy
- 4 łyżki białego wytrawnego wina
- 4 łyżki soku jabłkowego
- 1 łyżeczka kurkumy
Musztarda gruboziarnista na miodzie - składniki
- 10 łyżeczek miodu pitnego
- 4 łyżeczki soku jabłkowego
- 6 łyżeczek ziaren czarnej gorczycy
- 6 łyżeczek żółtej gorczycy
- 2 łyżeczki zmielonych ziaren żółtej gorczycy
Aby przygotować gładką musztardę wystarczy, że do słoiczka wlejemy białe wino, sok jabłkowy, wodę i dosypiemy ziarna gorczycy. Wszystko mieszamy i dodajemy szczyptę kurkumy. Odstawiamy na 24 godziny i pyszny dodatek mamy gotowy. Przygotowanie gruboziarnistej musztardy zaczynamy od połączenia miodu, soku jabłkowego oraz ziaren gorczycy ze zmieloną gorczycą. Wszystko dobrze mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce. Czas na grilla!