Domowa oliwa smakowa, aromatyzowana tymiankiem i cytryną
Do przeczytania w ok. 2 min.
Oliwa smakowa — aromatyczny dodatek znad Morza Śródziemnego
Oliwa smakowa, pachnąca ziołami, grzybami, czosnkiem lub cytrusami to doskonały dodatek do pizzy, sałatek, makaronu, serów, ryb i owoców morza oraz warzyw. W sklepach dostępne są gotowe oliwy aromatyzowane, ale taki smaczny dodatek znad Morza Śródziemnego możemy przygotować we własnej kuchni. Wystarczy dosłownie kilka składników.
W przypadku tego przepisu najważniejsze są proste produkty najwyższej jakości, z których słynie kuchnia włoska, grecka i hiszpańska — doskonała oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, świeże zioła i ekologiczne cytrusy.
Oto przepis na świetną oliwę smakową, którą możemy przygotować w domu.
Domowa oliwa z tymiankiem i cytryną — składniki
450 ml najlepszej oliwy extra vergine
1 cytryna
filiżanka świeżego tymianku
Przygotowanie domowej oliwy smakowej z cytryną i tymiankiem
Butelkę na oliwę o pojemności 0,5 litra, najlepiej ozdobną, wyparzamy i zostawiamy do wyschnięcia.
W suchej butelce umieszczamy tymianek.
Cytrynę dokładnie myjemy w gorącej wodzie i za pomocą obieraczki do warzyw obieramy tylko żółtą część skórki.
Skórkę cytrynową kroimy na mniejsze kawałeczki i wrzucamy do butelki z tymiankiem.
Oliwę bardzo delikatnie podgrzewamy i ciepłą wlewamy do butelki — powinna przykryć zioła.
Butelkę zamykamy i odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce na 3 tygodnie, aby smaki mogły się połączyć.
Po tym czasie możemy rozkoszować się aromatycznym dodatkiem do dań kuchni śródziemnomorskiej i nie tylko.
Pachnąca oliwa — prezent od serca
Butelka takiej własnoręcznie przygotowanej oliwy będzie doskonałym, eleganckim i pysznym prezentem, który możemy podarować rodzinie lub przyjaciołom. Taka oliwa to będzie prawdziwy prezent od serca, który na pewno sprawi przyjemność obdarowanym osobom.