Domowe burgery
Canva.com

Domowe burgery z chrupiącymi frytkami - prosty przepis na homemade fast food

Domowe burgery to pomysł na ulubiony fast food w zdrowym wydaniu bez tłuszczu i wzmacniaczy smaku. Przygotowałam dziś dla was prosty przepis na burgery z mięsa mielonego i chrupiące frytki z piekarnika.
Reklama

Mój ulubiony przepis na domowy fast food, czyli burgery to przede wszystkim pyszna, chrupiąca bułka, aromatyczne mięso wołowe i świeże dodatki - pomidory rzymskie, ogórki konserwowe, ser cheddar lub Halloumi oraz autorski sos czosnkowy lub pikantny pomidorowy.

Prosty przepis na domowe burgery z mięsa mielonego

Przygotowanie domowych burgerów zaczynamy od doprawienia mięsa solą, pieprzem i aromatycznymi przyprawami. Wiele osób pyta, czy do nowoczesnej potrawy sprawdzi się przepis babci na kotlety mielone. Potrzebujemy czosnek, bułkę tartą oraz szczyptę soli i pieprzu.

Domowe burgery
Canva.com

Składniki do przygotowania 5 porcji

  1. 300 g mięsa wołowego mielonego
  2. pół łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
  3. ząbek czosnku
  4. 1 jajko
  5. łyżka bułki tartej
  6. szczypta soli oraz pieprzu
  7. łyżka majonezu
  8. 50 g sera Halloumi lub sera Cheddar
  9. kilka liści sałaty lodowej
  10. pomidor
  11. ogórek gładki lub ogórki konserwowe

Jak przygotować domowe burgery?

Mięso mielone ugniatamy palcami lub widelcem i mieszamy z przyprawą do mięsa mielonego. Dodajemy czosnek, jajko, szczyptę soli oraz pieprzu i bułkę tartą. Przez kilka minut masujemy mięso i formujemy płaskie kotleciki. Wlewamy na patelnię odrobinę tłuszczu i po dokładnym rozgrzaniu smażymy kotlety mielone z obu stron, aż do zarumienienia.

Reklama
Domowe burgery
Canva.com

Bułeczki podgrzewamy w piekarniku lub na patelni, później kroimy na pół. Dolną część możemy posmarować sosem pikantnym, a górną - sosem czosnkowym. Nakładamy liście sałaty lodowej, plasterki pomidora, ogórka, kotlet mielony i podsmażony, delikatnie ciągnący się ser cheddar lub Halloumi. Na górę możemy położyć jeszcze liść sałaty lodowej i przykrywamy burgera. Aby podczas jedzenia nic nie wypadło, to możemy wbić długie wykałaczki. Dzięki temu nasze burgery będą prezentować się jak z restauracji.

Reklama

Domowe, chrupiące frytki - prosty przepis

Burgery doskonale smakują z frytkami. Możemy łatwo przygotować domowe frytki w ulubionym kształcie - extra cienkie i długie lub grube i belgijskie. Do tego wystarczy ketchup lub sos majonezowy.

Do przygotowania domowych frytek potrzebujemy:

  1. 1 kg ziemniaków
  2. 3 łyżki oleju
  3. sól
  4. pieprz
  5. mieszankę ziół prowansalskich lub czosnek granulowany

Jak przygotować chrupiące frytki z piekarnika?

Reklama

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza z funkcją termoobiegu. Obieramy ziemniaki i dokładnie osuszamy je ręcznikiem papierowym. Kroimy frytki i wykładamy je na blachę. Aby były smaczne i chrupiące, to możemy polać je olejem, dodać sól oraz pieprz.

domowe frytki z ziemniaków na drewnianej desce do krojenia
canva.com

Frytki pieczemy przez 35 minut. Czas pieczenia zależny jest przede wszystkim od gatunku ziemniaków i grubości frytek. Domowe frytki posypujemy mieszanką ziół i możemy podawać z ulubionymi sosami.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama