Domowe burgery z chrupiącymi frytkami - prosty przepis na homemade fast food
Do przeczytania w ok. 2 min.
Mój ulubiony przepis na domowy fast food, czyli burgery to przede wszystkim pyszna, chrupiąca bułka, aromatyczne mięso wołowe i świeże dodatki - pomidory rzymskie, ogórki konserwowe, ser cheddar lub Halloumi oraz autorski sos czosnkowy lub pikantny pomidorowy.
Prosty przepis na domowe burgery z mięsa mielonego
Przygotowanie domowych burgerów zaczynamy od doprawienia mięsa solą, pieprzem i aromatycznymi przyprawami. Wiele osób pyta, czy do nowoczesnej potrawy sprawdzi się przepis babci na kotlety mielone. Potrzebujemy czosnek, bułkę tartą oraz szczyptę soli i pieprzu.
Składniki do przygotowania 5 porcji
- 300 g mięsa wołowego mielonego
- pół łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
- ząbek czosnku
- 1 jajko
- łyżka bułki tartej
- szczypta soli oraz pieprzu
- łyżka majonezu
- 50 g sera Halloumi lub sera Cheddar
- kilka liści sałaty lodowej
- pomidor
- ogórek gładki lub ogórki konserwowe
Jak przygotować domowe burgery?
Mięso mielone ugniatamy palcami lub widelcem i mieszamy z przyprawą do mięsa mielonego. Dodajemy czosnek, jajko, szczyptę soli oraz pieprzu i bułkę tartą. Przez kilka minut masujemy mięso i formujemy płaskie kotleciki. Wlewamy na patelnię odrobinę tłuszczu i po dokładnym rozgrzaniu smażymy kotlety mielone z obu stron, aż do zarumienienia.
Bułeczki podgrzewamy w piekarniku lub na patelni, później kroimy na pół. Dolną część możemy posmarować sosem pikantnym, a górną - sosem czosnkowym. Nakładamy liście sałaty lodowej, plasterki pomidora, ogórka, kotlet mielony i podsmażony, delikatnie ciągnący się ser cheddar lub Halloumi. Na górę możemy położyć jeszcze liść sałaty lodowej i przykrywamy burgera. Aby podczas jedzenia nic nie wypadło, to możemy wbić długie wykałaczki. Dzięki temu nasze burgery będą prezentować się jak z restauracji.
Domowe, chrupiące frytki - prosty przepis
Burgery doskonale smakują z frytkami. Możemy łatwo przygotować domowe frytki w ulubionym kształcie - extra cienkie i długie lub grube i belgijskie. Do tego wystarczy ketchup lub sos majonezowy.Do przygotowania domowych frytek potrzebujemy:
- 1 kg ziemniaków
- 3 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- mieszankę ziół prowansalskich lub czosnek granulowany
Jak przygotować chrupiące frytki z piekarnika?
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza z funkcją termoobiegu. Obieramy ziemniaki i dokładnie osuszamy je ręcznikiem papierowym. Kroimy frytki i wykładamy je na blachę. Aby były smaczne i chrupiące, to możemy polać je olejem, dodać sól oraz pieprz.
Frytki pieczemy przez 35 minut. Czas pieczenia zależny jest przede wszystkim od gatunku ziemniaków i grubości frytek. Domowe frytki posypujemy mieszanką ziół i możemy podawać z ulubionymi sosami.