wegańskie hamburgery
canva.com

Wegańskie hamburgery - pyszne i sycące

Lubisz kolorowe i treściwe posiłki, które cieszą oczy i podniebienie? Nawet jeżeli Ty, bądź Twoi bliscy nie jesteście weganami, to i tak proponowane przez nas hamburgery z pewnością Was zachwycą!
Reklama

Przepis na wegańskie hamburgery

Przedstawiamy przepis na bardzo smaczne danie. Do tego jest zdrowe i sycące. Do wykonania kotleta zamiast mięsa użyjemy tofu, czyli serka wytwarzanego z mleka sojowego.

Tofu pochodzi z Dalekiego Wschodu a swoja karierę rozpoczęło już w 164 roku. Jako pierwszy wytworzył go Liu An i dzięki niemu w dzisiejszych czasach możemy przygotowywać smaczne posiłki nie tylko dla osób będących na diecie bezmięsnej.

Serek ten jest niskokaloryczny i posiada wiele wartościowych składników odżywczych takich jak: białko, aminokwasy, żelazo, wapń, sód, fosfor, potas, cholinę, witaminy z grupy B oraz tłuszcze nasycone. Tofu nie zawiera cholesterolu, a wszystkie zawarte w nim składniki zdrowotne są łatwo przyswajalne, dlatego produkt ten z powodzeniem może zastąpić mięso.

Lista potrzebnych składników

  • 1 opakowanie naturalnego tofu
  • pół szklanki bułki tartej
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżeczka pieprzu cayenne
  • płaska łyżka miodu
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kaparów
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 6 liści szczypiorku (tak, szczypiorek ma liście)
  • 10 listków rukoli
  • 2 bułki wegańskie
  • 3 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
tofu i soja
canva.com

Sposób wykonania krok po kroku

  1. Wyjmij z opakowania tofu i otrzep z zalewy.
  2. Włóż do miski i rozgnieć dokładnie widelcem.
  3. Dodaj bułkę tartą, 2 ząbki posiekanego czosnku, pieprz cayenne, miód, mąkę ziemniaczaną oraz sól.
  4. Wszystko to wymieszaj na jednolitą masę.
  5. Wylej na patelnię 2 łyżki oleju rzepakowego i rozgrzej go.
  6. Z masy uformuj dwa kotlety i usmaż je na patelni z obu stron, po czym ułóż na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym.
  7. Posiekaj drobno kapary, pomidorki, szczypiorek, 2 pozostałe ząbki czosnku, wymieszaj ze sobą i wyłóż na drugą patelnię polaną 1 łyżką oleju rzepakowego.
  8. Usmaż na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając.
  9. Przekrój wegańskie bułki na pół i skrop je od wewnątrz oliwą.
  10. Ułóż na spody liście rukoli, na rukoli połóż kotlety, a na kotlety sos z pomidorków koktajlowych i kaparów i przykryj górą bułek.

Jeżeli chcesz, to możesz dodać kiełki lub ogórka w plasterkach. I oto wegańskie hamburgery są gotowe do podania.

Reklama
Autor - Gabriela Ganczarska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
g.ganczarska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama