Wegańskie hamburgery - pyszne i sycące
Do przeczytania w ok. 2 min.
Przepis na wegańskie hamburgery
Przedstawiamy przepis na bardzo smaczne danie. Do tego jest zdrowe i sycące. Do wykonania kotleta zamiast mięsa użyjemy tofu, czyli serka wytwarzanego z mleka sojowego.
Tofu pochodzi z Dalekiego Wschodu a swoja karierę rozpoczęło już w 164 roku. Jako pierwszy wytworzył go Liu An i dzięki niemu w dzisiejszych czasach możemy przygotowywać smaczne posiłki nie tylko dla osób będących na diecie bezmięsnej.
Serek ten jest niskokaloryczny i posiada wiele wartościowych składników odżywczych takich jak: białko, aminokwasy, żelazo, wapń, sód, fosfor, potas, cholinę, witaminy z grupy B oraz tłuszcze nasycone. Tofu nie zawiera cholesterolu, a wszystkie zawarte w nim składniki zdrowotne są łatwo przyswajalne, dlatego produkt ten z powodzeniem może zastąpić mięso.
Lista potrzebnych składników
- 1 opakowanie naturalnego tofu
- pół szklanki bułki tartej
- 4 ząbki czosnku
- łyżeczka pieprzu cayenne
- płaska łyżka miodu
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kaparów
- 8 pomidorków koktajlowych
- 6 liści szczypiorku (tak, szczypiorek ma liście)
- 10 listków rukoli
- 2 bułki wegańskie
- 3 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy
- 3 łyżki oleju rzepakowego
Sposób wykonania krok po kroku
- Wyjmij z opakowania tofu i otrzep z zalewy.
- Włóż do miski i rozgnieć dokładnie widelcem.
- Dodaj bułkę tartą, 2 ząbki posiekanego czosnku, pieprz cayenne, miód, mąkę ziemniaczaną oraz sól.
- Wszystko to wymieszaj na jednolitą masę.
- Wylej na patelnię 2 łyżki oleju rzepakowego i rozgrzej go.
- Z masy uformuj dwa kotlety i usmaż je na patelni z obu stron, po czym ułóż na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym.
- Posiekaj drobno kapary, pomidorki, szczypiorek, 2 pozostałe ząbki czosnku, wymieszaj ze sobą i wyłóż na drugą patelnię polaną 1 łyżką oleju rzepakowego.
- Usmaż na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając.
- Przekrój wegańskie bułki na pół i skrop je od wewnątrz oliwą.
- Ułóż na spody liście rukoli, na rukoli połóż kotlety, a na kotlety sos z pomidorków koktajlowych i kaparów i przykryj górą bułek.
Jeżeli chcesz, to możesz dodać kiełki lub ogórka w plasterkach. I oto wegańskie hamburgery są gotowe do podania.