Domowe Delicje bez pieczenia. Przepis na kultowe ciastka, które wszyscy kochamy
Do przeczytania w ok. 2 min.
Delicje, czyli Jaffa cakes
Niestety biszkopciki z galaretką pomarańczową, oblane czekoladą nie są polskim wynalazkiem. Już w latach dwudziestych XX wieku takie słodkości popularne były w Wielkiej Brytanii. Ciastka nazwę zawdzięczają gatunkowi pomarańczy Jaffa. W Polsce słynne “Delicje Szampańskie” w sklepach pojawiły się w roku 1976 i są z nami do dziś.
Jak zrobić Delicje bez pieczenia w domu? Oto prosty przepis! Do wykonania ciastek używamy gotowych, owalnych biszkoptów ze sklepu. Oczywiście ciastka możemy upiec samodzielnie według przepisu na klasyczny biszkopt.
Domowe Delicje bez pieczenia — składniki i wykonanie
Do przygotowania Delicji potrzebujemy:
ok. 40 owalnych biszkoptów,
1 galaretka pomarańczowa (opakowanie na 500 ml wody),
200 g gorzkiej czekolady,
2 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego.
Galaretkę pomarańczową wsypujemy do miski lub garnka i zalewamy odrobiną zimnej wody. Teraz dolewamy ok. 350 ml bardzo gorącej, ale nie wrzącej wody i dokładnie mieszamy. Galaretka musi się całkowicie rozpuścić. Dużą, prostokątną formę do pieczenia wykładamy folią spożywczą lub aluminiową i wlewamy tam rozpuszczoną galaretkę. Poziom płynu nie powinien przekraczać 5 milimetrów. Blachę z galaretką wstawiamy do lodówki, aby zastygła.
Stężałą galaretkę wyjmujemy z formy i z tafli wycinamy kółka o średnicy mniejszej niż średnica biszkopta. Do wycinania możemy użyć specjalnej foremki lub zwykłego kieliszka.
Aby ułatwić sobie wycinanie, możemy podgrzać foremkę.
Kółka z galaretki układamy na płaskiej stronie biszkopta. Ciastka wstawiamy do lodówki.
Pokruszoną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i łączymy z olejem. Zostawiamy na 10 do 15 minut, aby nieco przestygła. Schłodzone biszkopty z galaretką układamy na kratce i polewamy ciepłą czekoladą.
Delicje pozostawiamy na ok. kwadrans w temperaturze pokojowej, a następnie wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
Delicje — nie tylko pomarańczowe
Nie bójmy się eksperymentów w kuchni! Jeżeli chcemy urozmaicić smak naszych ciastek, zamiast galaretki pomarańczowej możemy użyć galaretki o smaku wiśni, truskawek, agrestu lub kiwi. Możemy także przygotować domową galaretkę — na bazie soku owocowego lub słodkiego wina. Gorzką czekoladę możemy zastąpić mleczną lub białą. Ogranicza nas tylko wyobraźnia.