Domowe ciastka delicje ułożone na białej salaterce
Canva.com

Domowe Delicje bez pieczenia. Przepis na kultowe ciastka, które wszyscy kochamy

Delicje to biszkoptowe ciastka z galaretką i polewą z czekolady, które po prostu kochamy! Oczywiście, możemy kupić je w prawie każdym sklepie, ale możemy także przygotować je we własnej kuchni. Wystarczą biszkopty, galaretka owocowa i gorzka czekolada. Czas na domowe Delicje bez pieczenia.
Reklama

Delicje, czyli Jaffa cakes

Niestety biszkopciki z galaretką pomarańczową, oblane czekoladą nie są polskim wynalazkiem. Już w latach dwudziestych XX wieku takie słodkości popularne były w Wielkiej Brytanii. Ciastka nazwę zawdzięczają gatunkowi pomarańczy Jaffa. W Polsce słynne “Delicje Szampańskie” w sklepach pojawiły się w roku 1976 i są z nami do dziś. 

Jak zrobić Delicje bez pieczenia w domu? Oto prosty przepis! Do wykonania ciastek używamy gotowych, owalnych biszkoptów ze sklepu. Oczywiście ciastka możemy upiec samodzielnie według przepisu na klasyczny biszkopt

Domowe Delicje bez pieczenia — składniki i wykonanie

Do przygotowania Delicji potrzebujemy:

  • ok. 40 owalnych biszkoptów,

  • 1 galaretka pomarańczowa (opakowanie na 500 ml wody), 

  • 200 g gorzkiej czekolady,

  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego.

Galaretkę pomarańczową wsypujemy do miski lub garnka i zalewamy odrobiną zimnej wody. Teraz dolewamy ok. 350 ml bardzo gorącej, ale nie wrzącej wody i dokładnie mieszamy. Galaretka musi się całkowicie rozpuścić. Dużą, prostokątną formę do pieczenia wykładamy folią spożywczą lub aluminiową i wlewamy tam rozpuszczoną galaretkę. Poziom płynu nie powinien przekraczać 5 milimetrów. Blachę z galaretką wstawiamy do lodówki, aby zastygła.

Stężałą galaretkę wyjmujemy z formy i z tafli wycinamy kółka o średnicy mniejszej niż średnica biszkopta. Do wycinania możemy użyć specjalnej foremki lub zwykłego kieliszka.

Reklama

Aby ułatwić sobie wycinanie, możemy podgrzać foremkę.

Kółka z galaretki układamy na płaskiej stronie biszkopta. Ciastka wstawiamy do lodówki.

Pokruszoną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i łączymy z olejem. Zostawiamy na 10 do 15 minut, aby nieco przestygła. Schłodzone biszkopty z galaretką  układamy na kratce i polewamy ciepłą czekoladą

Delicje pozostawiamy na ok. kwadrans w temperaturze pokojowej, a następnie wstawiamy do lodówki na 2 godziny.

Domowe Delicje polane czekoladą na kratce do wypieków
Canva.com

Delicje — nie tylko pomarańczowe

Nie bójmy się eksperymentów w kuchni! Jeżeli chcemy urozmaicić smak naszych ciastek, zamiast galaretki pomarańczowej możemy użyć galaretki o smaku wiśni, truskawek, agrestu lub kiwi. Możemy także przygotować domową galaretkę — na bazie soku owocowego lub słodkiego wina. Gorzką czekoladę możemy zastąpić mleczną lub białą. Ogranicza nas tylko wyobraźnia.

Reklama
Źródło: Wikipedia, smakizycia.pl
Autor - Miranda Ekiert
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.ekiert@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama