zdjęcie ilustrujące/Canva
Ekspresowe deserki z mascarpone i truskawkami w szklance. Robię je co weekend!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Ekspresowe deserki z mascarpone i truskawkami w szklance - doskonały sposób na pyszne i efektowne przekąski! Nie tylko są one niezwykle łatwe do przygotowania, ale również świetnie się prezentują, idealne na przyjęcia, romantyczne kolacje lub po prostu jako sposób na słodkie rozkosze w weekend. Niezależnie od okazji, te smakowite szklankowe deserki na pewno zachwycą Twoje kubki smakowe i sprawią, że będziesz wracać po nie jeszcze i jeszcze.
Reklama
Składniki, które będziesz potrzebować to:
- 250 g sera mascarpone
- 200 ml śmietanki kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- Świeże truskawki (możesz również użyć inne ulubione owoce sezonowe)
- Kruche herbatniki lub ciasteczka (opcjonalnie, do dekoracji)
Jak zrobić słodkie deserki?
- W dużej misce wymieszaj mascarpone, śmietankę kremówkę, cukier puder i ekstrakt z wanilii. Użyj trzepaczki ręcznej lub miksera, aby wszystko dokładnie połączyć, aż uzyskasz jednolitą i gładką masę.
- Przełóż masę do szklanek lub pucharków, wypełniając je tylko w połowie. Możesz użyć przezroczystych szklanek, aby efektownie zaprezentować warstwy deseru.
- Na wierzch maszyny mascarpone umieść kilka pokrojonych truskawek. Możesz je pokroić na kawałki lub zostawić w całości, w zależności od preferencji.
- Powtórz kolejne warstwy, dodając więcej masy mascarpone i truskawek, aż szklanki będą wypełnione do góry.
- Na wierzchu deseru możesz ozdobić kawałkami kruchych herbatników lub ciasteczek, aby dodać chrupkości i dodatkowego smaku.
- Po przygotowaniu wszystkich szklanek, wstaw je do lodówki na około 1-2 godziny, aby deser dobrze schłodził się i składniki się połączyły.
- Gdy deserki są gotowe, wyjmij je z lodówki i podawaj od razu. Możesz udekorować je dodatkowymi plasterkami truskawek lub listkami mięty dla podkreślenia świeżości.
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Muffinki bananowe, które rozpływają się w ustach
Masz zbyt dojrzałe banany i nie wiesz, co z nimi zrobić? Mamy dla Ciebie idealne rozwiązanie - muffinki bananowe! To nie tylko pyszna przekąska, ale także zdrowa i sycąca. W dodatku, ich przygotowanie jest bardzo proste. Przekonaj się, jak zrobić te wilgotne, bananowe cuda, które rozpływają się w ustach!
Jabłka pod kruszonką - fit wersja!
Czy wiesz, że jabłka pod kruszonką fit to nie tylko pyszna, ale także zdrowa przekąska? W tym artykule dowiesz się, jak przygotować ten deser, jakie są właściwości zdrowotne jabłek oraz otrzymasz kilka porad dotyczących ich wyboru i przechowywania.
Semla - szwedzki HIT!
Semla, znane również jako hetvägg, to tradycyjne szwedzkie ciastko z bułki pszennej, wypełnione masą migdałową i bitą śmietaną. Jest to deser, który jest szczególnie popularny w okresie tłustego wtorku (fettisdag), kiedy to Szwedzi zamiast pączków spożywają semle. Historia semli sięga wieków, a jej smak i wygląd przyciągają wielu smakoszy na całym świecie.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl