Domowe masło - nie ma lepszego przepisu! Obłędnie smakuje z chrupiącym, świeżym chlebem
Do przeczytania w ok. 2 min.
Oszczędni zazwyczaj sami wykonują dżemy, sosy oraz kiszone ogórki, kiszoną kapustę czy też różne piklowane przetwory. A jak zrobić masło, by nie musieć płacić za nie niemalże dziesięciu złotych za kostkę? Wbrew pozorom sprawa nie jest wcale skomplikowana, bo wystarczy mieć pod ręką słoik i tłustą śmietanę, aby dosłownie w kilka minut przygotować pyszny tłuściutki krem przeznaczony do smarowania kanapek.
Z czego powstaje domowe masło?
Prawdziwe masło powstaje z niczego innego jak właśnie ze śmietany. Ważna jest natomiast zawartość występującego w niej tłuszczu, albowiem śmietana na masło powinna zawierać go przynajmniej 30%, gdyż w przeciwnym wypadku cały projekt raczej się nie uda, albowiem nie da się ubić twardego masła ze śmietany dwunastoprocentowej czy nawet tej osiemnastoprocentowej.
Tłustą śmietanę (min. 30% tłuszczu) należy przelać do słoika, by zapełnić go mniej więcej w połowie. Oczywiście śmietany może być też mniej, jeżeli nie ma się zamiaru przygotowywać jakiejś większej ilości masła, chodzi o to, by po prostu nie było jej za dużo, albowiem pod wpływem ubijania śmietana będzie zwiększać swoją objętość, a pod koniec procesu może być jej dwa razy więcej.
Jak ubijać masło?
Teraz słoik wystarczy zamknąć i zacząć nim mocno postrząsać, w ten sposób przygotowując ekspresowe domowe masło. Ruchy muszą być porządne i energiczne, dlatego, jeżeli ma się taką możliwość, procesem ubijania najlepiej zajmować się w dwie osoby i po prostu się zamieniać.
Zazwyczaj już po jakichś trzech czy czterech minutach porządnego ubijania domowe masło jest gotowe. W trakcie wstrząsania słoikiem od czasu do czasu można oczywiście do niego zaglądać. Gdy masło uwidoczni się w słoiku, wystarczy oddzielić je od płynu i przełożyć do foremki, a płyn wylać lub wykorzystać do czegoś innego.