Smak dzieciństwa powróci po skosztowaniu pierwszej łyżeczki tego specjału! Jak zrobić ptasie mleczko w domu?
Do przeczytania w ok. 2 min.
Domowe ptasie mleczko — niezbędne składniki
1 serek homogenizowany (naturalny lub waniliowy)
250 ml kefiru
2 łyżki serka mascarpone
4 łyżeczki żelatyny
⅓ szklanki gorącej wody
skórka otarta z połowy pomarańczy
cukier do smaku
owoce (świeże lub z kompotu) do dekoracji
Jak zrobić domowe ptasie mleczko?
Żelatynę umieszczamy w niewielkim naczyniu i dodajemy 2 łyżeczki zimnej wody. Zostawiamy, aby napęczniała.
Do namoczonej żelatyny wlewamy gorącą wodę i mieszamy, aż się rozpuści. W razie problemów płyn możemy podgrzać w kuchence mikrofalowej lub na palniku. Odstawiamy płynną żelatynę, aby trochę przestygła.
W dużej misce umieszczamy wszystkie składniki potrzebne na ptasie mleczko, czyli serek homogenizowany, kefir i serek mascarpone. Mieszamy i dosładzamy do smaku. Możemy dodać także trochę esencji waniliowej lub cukru waniliowego.
Tak przygotowane składniki dokładnie miksujemy.
Canva.comŁyżkę mlecznej masy dodajemy do ciepłej żelatyny i delikatnie łączymy tak, aby nie powstały grudki.
Cały czas miksując mleczną masę, stopniowo wlewamy do niej żelatynę.
Pomarańczę dokładnie myjemy w gorącej wodzie i ocieramy skórkę z połowy owocu. Dodajemy ją do tężejącej masy.
Krem rozlewamy do pucharków i wstawiamy do lodówki.
Kiedy ptasie mleczko jest już zupełnie zimne, dekorujemy je świeżymi owocami lub owocami z kompotu albo syropu.
Przed podaniem deser możemy także oprószyć wiórkami gorzkiej czekolady lub polać czekoladową polewą. Smak dzieciństwa powróci do nas po skosztowaniu pierwszej łyżeczki tego specjału! Smacznego!