Domowe ptasie mleczko w pucharku, udekorowane świeżymi owocami
Canva.com

Smak dzieciństwa powróci po skosztowaniu pierwszej łyżeczki tego specjału! Jak zrobić ptasie mleczko w domu?

Ptasie mleczko to słodki przysmak, który prawie każdy zna od dziecka. W sklepach pudełka tych słodyczy dostępne są od prawie 100 lat! Ale ten przepyszny, puszysty smakołyk możemy przygotować samodzielnie. Receptura jest banalnie prosta, a składniki dostępne w każdym sklepie spożywczym. Jeżeli masz ochotę na domowe ptasie mleczko bez konserwantów, polecamy nasz przepis!
Reklama

Domowe ptasie mleczko — niezbędne składniki

  • 1 serek homogenizowany (naturalny lub waniliowy)

  • 250 ml kefiru

  • 2 łyżki serka mascarpone

  • 4 łyżeczki żelatyny

  • ⅓ szklanki gorącej wody

  • skórka otarta z połowy pomarańczy

  • cukier do smaku

  • owoce (świeże lub z kompotu) do dekoracji

Jak zrobić domowe ptasie mleczko?

  1. Żelatynę umieszczamy w niewielkim naczyniu i dodajemy 2 łyżeczki zimnej wody. Zostawiamy, aby napęczniała. 

  2. Do namoczonej żelatyny wlewamy gorącą wodę i mieszamy, aż się rozpuści. W razie problemów płyn możemy podgrzać w kuchence mikrofalowej lub na palniku. Odstawiamy płynną żelatynę, aby trochę przestygła.

  3. W dużej misce umieszczamy wszystkie składniki potrzebne na ptasie mleczko, czyli serek homogenizowany, kefir i serek mascarpone. Mieszamy i dosładzamy do smaku. Możemy dodać także trochę esencji waniliowej lub cukru waniliowego.

  4. Tak przygotowane składniki dokładnie miksujemy.

    Miksowanie masy na ptasie mleczko w misce
    Canva.com
  5. Łyżkę mlecznej masy dodajemy do ciepłej żelatyny i delikatnie łączymy tak, aby nie powstały grudki.  

  6. Cały czas miksując mleczną masę, stopniowo wlewamy do niej żelatynę.

  7. Pomarańczę dokładnie myjemy w gorącej wodzie i ocieramy skórkę z połowy owocu. Dodajemy ją do tężejącej masy.

  8. Krem rozlewamy do pucharków i wstawiamy do lodówki.

  9. Kiedy ptasie mleczko jest już zupełnie zimne, dekorujemy je świeżymi owocami lub owocami z kompotu albo syropu.

Przed podaniem deser możemy także oprószyć wiórkami gorzkiej czekolady lub polać czekoladową polewą. Smak dzieciństwa powróci do nas po skosztowaniu pierwszej łyżeczki tego specjału! Smacznego!

Reklama
Autor - Miranda Ekiert
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.ekiert@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama