Deser z biszkoptami
Canva.com

Lekkie desery z biszkoptami - wyjątkowy smak dzieciństwa

Biszkopty kojarzą nam się z domowymi, babcinymi wypiekami. Są puszyste, chrupiące i maja bardzo prosty skład - maka, jajka i cukier. Jeśli jednak nie macie czasu, by przygotować je samodzielnie, to warto wybrać te, które nie będą miały w składzie żadnych spulchniaczy oraz wzmacniaczy smaku. Dziś mamy dla was dwa przepisy na lekkie i proste desery z biszkoptami, którymi możecie poczęstować niezapowiedzianych gości.
Reklama

Sezon na dorodne i soczyste truskawki właśnie się zaczyna, więc już niedługo będziemy mogli przygotować pyszny deser a'la tiramisu. Wyjątkowe połęczenie owoców ze słodkim śmietanowym kremem podbije wasze kubki smakowe. Dziś przygotujemy truskawkowe tiramisu w słoiczku oraz poznacie przepis na tiramisu na biszkoptach bez pieczenia.

Jak przygotować truskawkowe tiramisu?

Truskawkowe tiramisu
Canva.com

Do przygotowania lekkiego deseru w słoiczku potrzebujemy:

  • 300 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
  • 200 g serka mascarpone
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 150 g biszkoptów
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru
  • 1-2 łyzki likieru, np. truskawkowego
  • bita śmietana (gotowa lub fix)
  • czekolada do rozpuszczenia
  • posypka cukrowa

Przygotowanie lekkiego deseru jest bardzo proste. Myjemy truskawki i po odsączeniu wody, łączymy je z cukrem. Miksujemy na niskich obrotach na gładki i puszysty mus. Mascarpone ubijamy z cukrem pudrem. Schładzamy śmietankę i dodajemy do serka. Wszystko razem mieszamy. Sok z truskawek mozemy połączyć z likierem lub innym delikatnym alkoholem.

Reklama

Biszkopty namaczamy w soku truskawkowym i układamy na spodzie słoiczka. Wykładamy mus truskawkowy, krem mascarpone i tak kolejno warstwami. Deser dekorujemy bitą śmietaną, czekoladą i posypką cukrową.

Prosty przepis na tiramisu w 30 minut

Domowe tiramisu na biszkoptach
Canva.com
Reklama

Domowe tiramisu na biszkotpach to doskonały deser do puszystej caffe latte lub cappuccino. Miłośnicy kawowych doznań z pewnością docenią ten wyjątkowy smak i aromat deseru. Do przygotowania słodkości potrzebujemy:

  • 12 biszkoptów (najlepiej podłużnych)
  • 300 g serka mascarpone
  • 3 żółtka jajek
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • kakao
  • 100 ml likieru amaretto
  • 2 łyzki kawy

Na początku zaparzamy kawę i schłodzoną mieszamy z likierem amaretto. Ucieramy żółtka z cukrem pudrem i dodajemy do puszystej masy ekstrakt z wanilii oraz serek mascarpone. Wszystko miksujemy lub ucieramy na gładki krem. Prostokątne naczynie wykładamy folią i układamy biszkopty zamoczone w kawie z likierem. Na biszkopty nakładamy 1/3 część kremu i posypujemy warstwą kakao. Możemy stworzyć takie 2 lub 3 warstwy. Ciasto należy dobrze schłodzić w lodówce przed podaniem.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama