Domowe ptasie mleczko. Tak zrobisz lekką i urzekającą piankę na święta!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Składniki na domowe ptasie mleczko
- Deser składa się z dwóch warstw: polewy i pianki.
- Na polewę będą nam potrzebne takie składniki: cztery łyżki kakao, dwie łyżki masła, dwie łyżki cukru, siedem łyżek śmietanki 30%, płaska łyżka żelatyny i 50 ml wrzątku.
- Na piankę będziemy potrzebować: sześć surowych białek, trzy czwarte szklanki drobnego cukru, dwie łyżki soku z cytryny, dwie krople aromatu śmietankowego, dwie łyżki żelatyny i 120 ml wrzątku.
- Dodatkowo będzie nam forma o wymiarach 20x30 cm ze spodem wyłożonym papierem do pieczenia.
Przepis na ptasie mleczko
Przygotowujemy polewę: do rondelka wlewamy śmietankę, dodajemy też masło, wsypujemy kakao i cukier. Całość podgrzewamy na średnim gazie. Mieszamy tak, aby uzyskać jednolitą masę. Pamiętamy o tym, żeby rozetrzeć ewentualne grudki. Do miseczki wsypujemy żelatynę i zalewamy niewielką ilością wrzątku. Mieszamy aż do rozpuszczenia. Gorącą żelatynę wlewamy do rondelka z wcześniej przygotowaną masą. Całość dokładnie mieszamy.
Przygotowujemy piankę:
- Żelatynę zalewamy wrzątkiem, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i odstawiamy do wystudzenia.
- Białka ubijamy przy pomocy miksera: zaczynamy od małych obrotów i powoli zwiększamy, ubijamy maksymalnie przez trzy minuty.
- Stopniowo wsypujemy po łyżeczce cukru i ubijamy na najwyższych obrotach tak, aby każda łyżeczka cukru rozpuściła się w pianie. Po rozpuszczeniu całego cukru, dodajemy sok z cytryny i aromat śmietankowy. Miksujemy jeszcze przez krótką chwilę aż do uzyskania gładkiej i gęstej masy z białek.
- Do masy wlewamy przestudzoną żelatynę i miksujemy przez chwilę na najmniejszych obrotach.
Na spód przygotowanej wcześniej formy wylewamy niewielką warstwę przygotowanej polewy i dokładnie ją rozprowadzamy. Wykładamy bezową piankę, wyrównujemy powierzchnię, a następnie wylewamy resztę polewy. Ponownie wyrównujemy powierzchnię i wkładamy deser na co najmniej dwie godziny do lodówki. Smacznego!