Zupa koperkowa
Canva.com

Za dużo koperku? Zrób zupę z chipsem z boczku!

Zupa koperkowa z chipsami z boczku to pomysł na aromatyczną i bardzo pożywną zupę, która z powodzeniem zastąpi dwudaniowy obiad. Jest łatwa w przygotowaniu i składa się z powszechnie dostępnych składników. Jak ją zrobić? Poniżej znajduje się przepis na 4 porcje.
Reklama

Składniki

  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 1 pęczek koperku
  • 100g boczku wędzonego
  • 1l bulionu warzywnego
  • 2 ogórki kiszone
  • 4 ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 100ml śmietany 12%
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 3 liście laurowe i 3 ziarna ziela angielskiego
  • Pół łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka oliwy
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Cebulę i czosnek posiekaj drobno, a następnie zeszklij na oliwie. Dodaj do niej kurkumę, sól i pieprz, a także pokrojone w kostkę marchew i ziemniaki. Całość wymieszaj.
  2. Kiedy warzywa się przyrumienią, dodaj do nich wywar, ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj przez kilkanaście minut aż ziemniaki zmiękną.
  3. Ogórki pokrój drobno i dodaj do zupy razem ze śmietaną i sokiem z cytryny. Następnie dodaj posiekany koperek.
  4. Gotuj zupę przez 8 minut. W międzyczasie na suchej, rozgrzanej patelni wyłóż plastry boczku i smaż je tak długo aż zrobią się chrupiące.
  5. Rozlej zupę na talerze, a każdą porcję udekoruj chipsami z boczku.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama