Canva.com
Za dużo koperku? Zrób zupę z chipsem z boczku!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Zupa koperkowa z chipsami z boczku to pomysł na aromatyczną i bardzo pożywną zupę, która z powodzeniem zastąpi dwudaniowy obiad. Jest łatwa w przygotowaniu i składa się z powszechnie dostępnych składników. Jak ją zrobić? Poniżej znajduje się przepis na 4 porcje.
Reklama
Składniki
- 1 marchew
- 1 cebula
- 1 pęczek koperku
- 100g boczku wędzonego
- 1l bulionu warzywnego
- 2 ogórki kiszone
- 4 ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- 100ml śmietany 12%
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 3 liście laurowe i 3 ziarna ziela angielskiego
- Pół łyżeczki kurkumy
- 1 łyżka oliwy
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Cebulę i czosnek posiekaj drobno, a następnie zeszklij na oliwie. Dodaj do niej kurkumę, sól i pieprz, a także pokrojone w kostkę marchew i ziemniaki. Całość wymieszaj.
- Kiedy warzywa się przyrumienią, dodaj do nich wywar, ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj przez kilkanaście minut aż ziemniaki zmiękną.
- Ogórki pokrój drobno i dodaj do zupy razem ze śmietaną i sokiem z cytryny. Następnie dodaj posiekany koperek.
- Gotuj zupę przez 8 minut. W międzyczasie na suchej, rozgrzanej patelni wyłóż plastry boczku i smaż je tak długo aż zrobią się chrupiące.
- Rozlej zupę na talerze, a każdą porcję udekoruj chipsami z boczku.
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Czytaj więcej
Jak zrobić kluski kładzione?
Kluski kładzione to pyszne i pożywne danie, które może stanowić doskonały dodatek do innych dań lub być spożywane samodzielnie. Zarówno dorośli, jak i dzieci uwielbiają smak tych puszystych klusek. Jeśli zastanawiasz się, jak przygotować kluski kładzione łyżką, podpowiadamy Ci prosty przepis!
Zupa rybna z karpia: Jak ją przygotować?
Święta Bożego Narodzenia to czas, który kojarzy nam się z rodziną, tradycją i pysznym jedzeniem. Jednym z najbardziej kultowych dań wigilijnych jest zupa rybna z karpia. Ta aromatyczna i pełna smaku zupa jest nieodłącznym elementem polskiej wigilijnej kolacji. Dziś podzielę się z Wami tradycyjnym przepisem na tę wyjątkową zupę oraz kilkoma poradami, jak ją podać i przygotować.
Domowy rosół z kury - przepis na tradycyjny bulion
Czy jest coś bardziej rozgrzewającego i kojącego niż aromatyczny domowy rosół z kury? Ten tradycyjny polski przepis jest nie tylko pyszny, ale również bogaty w składniki odżywcze i ma wiele właściwości zdrowotnych. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować doskonały rosół z kury, jakie ma korzyści dla zdrowia i jak go podać. Przeczytaj dalej, aby odkryć tajniki tego wyjątkowego dania!
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl