Domowy budyń waniliowy. Wystarczy łyżka, a od razu zapomnisz o saszetkach z supermarketu
Do przeczytania w ok. 2 min.
Aby go wykonać, wystarczy mieć kilka minut wolnego czasu i dysponować bardzo podstawowymi produktami spożywczymi, które większość osób powinna mieć już w domu.
Budyń najlepiej przygotować w rondelku albo jakimś małym garnuszku.
Do wybranego naczynia należy wsypać ok. ćwierć szklanki mąki ziemniaczanej i mniej więcej taką samą ilość białego cukru w drobnych ziarnach, ewentualnie nieco mniej, jeżeli nie chce się, by budyń był zanadto słodki. Masę wzbogaci łyżeczka lub dwie łyżeczki cukru waniliowego. To właśnie ten dodatek sprawi, że masa nabierze przyjemnego waniliowego posmaku, choć nic nie stoi na przeszkodzie, by w ramach zaoszczędzenia kalorii i zastosowania mniejszej ilości cukru zastąpić ten słodki dodatek po prostu jakimś aromatem waniliowym albo nawet naturalną laską wanilii.
Przygotowanie domowego budyniu krok po kroku
Do rondelka z mąką i cukrem trafiają teraz trzy całe żółtka, które należy oddzielić od białek i użyć bez nich. Składniki wymieszać, umieścić na kuchence i zacząć powoli podgrzewać, od razu uzupełniając powoli domowy budyń dwoma szklankami mleka (ok. 500 ml). Podczas podgrzewania należy cały czas stać przy swoim budyniu i na spokojnie mieszać go trzepaczką, drewnianą łyżką lub zwykłą szpatułką. Nie wolno od niego odchodzić, choćby i na jedną sekundę, bo jeśli budyń domowy przestanie być choć na chwilę mieszany, w masie utworzą się grudki.
Po osiągnięciu odpowiedniej jednolitej i kremowej konsystencji, gdy budyń wyraźnie zgęstnieje, masę można przełożyć do miseczek i uzupełnić ulubionymi dodatkami.
Oczywiście podana tutaj receptura to taki zupełnie klasyczny przepis na domowy budyń. Nic nie stoi bowiem na przeszkodzie, by deser przygotować np. w wersji czekoladowej, dodając do niego trochę kakao albo nawet zwykłej tartej czekolady.