Krem orzechowy na łyżce drewnianej
Canva.com

Domowy krem orzechowy. Te orzechy będą najlepsze!

Każdy krem orzechowy powstaje przede wszystkim z orzechów, tylko jakich orzechów w nim użyć, by uzyskać pyszną gęstą konsystencję i odpowiedni wyrazisty smak, którego nie trzeba będzie naprawiać ani masłem, ani olejem kokosowym, ani nawet cukrem?
Reklama
Na pewno każdy miał już okazję spróbować w swoim życiu najpopularniejszego i słynnego na całym świecie kremu orzechowego, przygotowywanego z orzechów laskowych z dodatkiem tłuszczu, cukru i mleka, który niegdyś był reklamowany w telewizji jako idealny dodatek do pełnowartościowego śniadania dla dzieci.

Czyt krem orzechowy jest zdrowy?

Krem orzechowy w miseczce
Canva.com
Co prawda taki krem orzechowy w rzeczywistości nie ma zbyt dobrych wartości odżywczych, zwłaszcza gdy wykazuje się wysoką zawartością tłuszczów utwardzonych i cukru, jednakże jeśli wykona się go samemu, można będzie przejąć kontrolę nad tym, co dokładnie do niego trafi, by ograniczyć użycie niewskazanych dodatków i albo całkowicie z nich zrezygnować, albo zastąpić je czymś innym - nieco zdrowszym i mniej kalorycznym, a może nawet w pełni wartościowym.

Klasyczne słodkie kremy wykonuje się z orzechów laskowych.

Połączone z kakao lub rozpuszczoną gorzką czekoladą stają się czymś na miarę popularnego czekoladowego smarowidła ze sklepu, zwłaszcza jeśli zadba się o ich odpowiednie dosłodzenie, uzupełniając je ksylitolem lub erytrytolem (substancjami zdrowszymi od cukru). Świetnym wyborem są także orzechy włoskie. Jeżeli chce się wykonać z nich pyszny krem orzechowy, jeszcze wcześniej warto uprażyć je w piekarniku, aby następnie ściągnąć z nich skórkę i je oczyścić, a potem bez trudu zmielić je na gładką masę. Z kolei delikatny smak osiąga się za sprawą zastosowania orzechów nerkowca.

Reklama

Z uwagi na to, że mają one bardzo dużo korzystnych właściwości, wykorzystanie ich do wykonania orzechowego kremu zdaje się być jak najbardziej zalecane.

Z czym połączyć orzechy?

Bazą dla orzechowych kremów są różnego rodzaju orzechy, do których potem dodaje się jeszcze różne inne składniki. Często łączy się je chociażby z kakao, karmelem albo czystym cukrem, bo w orzechowych smarowidłach chodzi jednak o to, by były słodkie i stały się czymś na miarę niezdrowych sklepowych kremów do kanapek.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama