Ekspresowy sernik z orzechami i herbatnikami. Jest obłędnie puszysty!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Do przygotowania tego sernika potrzebne nam będą następujące składniki:
- 55 g masła,
- 1/3 szklanki cukru pudru,
- 2 duże jajka,
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru,
- szczypta soli,
- 1 małe opakowanie cukru waniliowego (8 g),
- 510 g twarogu z wiaderka lub trzykrotnie zmielonego,
- skórka starta z 1/2 cytryny,
- 50 g orzechów ziemnych;
- ponadto - 155 g serka mascarpone,
- 20 herbatników,
- 100 g kajmaku z puszki.
Jak upiec pyszny serniczek z orzechami i herbatnikami?
Przygotowanie - masło z cukrem utrzyjmy na puszystą masę. Dodajmy jajka, budyń waniliowy, sól oraz cukier waniliowy, zmiksujmy. Dołóżmy twaróg, skórkę z cytryny oraz posiekane orzechy, wymieszajmy do połączenia składników.
Piekarnik rozgrzejmy do temperatury 160 stopni Celsjusza. Tortownicę o średnicy 12-14 cm wyłóżmy papierem do pieczenia. Wlejmy masę serową.
Tortownicę bardzo dokładnie owińmy folią aluminiową i włóżmy do większej formy do pieczenia wypełnionej do połowy wodą. Wstawmy do piekarnika, pieczmy około 39-43 minut. Sernik ostudźmy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Przed podaniem sernik wyłóżmy na talerz lub paterę. Serek mascarpone ubijmy na sztywno. Posmarujmy boki sernika i pod kątem powkładajmy herbatniki. Kajmak roztopmy w kąpieli wodnej, polejmy sernik. Od razu podawajmy, żeby herbatniki nie zdążyły nasiąknąć wilgocią z sera i kajmaku.