Pierogi z serem w cieście dyniowym
Canva.com

Dyniowe pierożki z migdałami. Oto mój ulubiony smakołyk na jesień

Jesień to czas, kiedy dynie królują na naszych stołach. To warzywo nie tylko świetnie smakuje, ale także obfituje w składniki odżywcze. Jednym z moich ulubionych przepisów na jesienne smakołyki są dyniowe pierożki z migdałami.
Reklama

Składniki:

  • 2 szklanki puree z dyni
  • 1/2 szklanki mielonych migdałów
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce połącz puree z dyni, mielone migdały, jajko, cukier, cynamon i gałkę muszkatołową. Dokładnie wymieszaj składniki.
  2. Rozwałkuj ciasto francuskie na obsypanej mąką powierzchni. Wytnij z niego kółka o średnicy około 8 cm.
  3. Na środku każdego kółka umieść łyżkę nadzienia z dyni.
  4. Zlep brzegi ciasta, formując pierożki. Użyj widelca, aby ściśle je zamknąć.
  5. Ułóż pierożki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piecz w nagrzanym piekarniku do momentu, gdy staną się złociste (około 20-25 minut) w temperaturze 190°C.
  7. Podawaj ciepłe. Smacznego!
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama