dżem z brzoskwiń z imbirem i rozmarynem w słoiku na desce
canva.com

Dżem z brzoskwiń z imbirem i rozmarynem – musisz tego spróbować

Jesteś fanką robienia domowych przetworów? Jeśli lubisz kombinować w kuchni i wydobywać smak z nieoczywistego łączenia składników, to dżem z brzoskwiń z imbirem i rozmarynem będzie dla Ciebie świetną propozycją. Możesz zrobić go sama. Wymaga to jedynie odrobinę czasu, a jest to gra warta świeczki, bo smak tego dżemu dosłownie zwali Cię z nóg. No to co.. do roboty?
Reklama

Dżem z brzoskwiń z imbirem i rozmarynem – składniki

To naprawdę prosty i niewymagający przepis, a dzięki nieoczywistemu połączeniu składników możemy uzyskać tutaj naprawdę wyjątkowy smak. Co będzie potrzebne do przygotowania naszego dżemu?

  • 2 kilogramy brzoskwiń
  • 2 gałązki rozmarynu (lub jedna duża)
  • Słodzidło – polecamy ksylitol (około 200 g)
  • 2 cytryny
  • Około 6 cm imbiru w kawałku
kawałki brzoskwiń
canva.com

Jak zrobić dżem z brzoskwiń z imbirem i rozmarynem?

Na początek należy zająć się słoikami.

Reklama

Dokładnie je myjemy, lub nawet wyparzamy.

Imbir obieramy, a następnie trzemy go na małych oczkach tarki kuchennej.

Cytrynę myjemy i przelewamy gorącą wodą. A następnie ścieramy skórkę na drobnych oczkach tarki. Rozmaryn również rozdrabniamy.

Teraz pora zająć się brzoskwiniami. Nacinamy je na spodzie w krzyż i zalewamy gorącą wodą. Wszystko po to, aby łatwiej można było obrać je ze skórki.

Wyjmujemy pestkę i kroimy owoce w małą kostkę. Wrzucamy brzoskwinie do miski wraz z naszym słodzidłem oraz imbirem i skórką z cytryny i przez około godzinę gotujemy/smażymy – stale mieszając, aby nic się nie przypaliło. Pod koniec gotowania dodajemy rozdrobniony imbir.

Gdy owoce już zmiękną, przelewamy wszystko do słoików. Szczelnie je zakręcamy i odwracamy do góry nogami. Dżem można jeść zaraz po wystudzeniu.

Reklama
Autor - Monika Ludkiewicz
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.ludkiewicz@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama