Ekskluzywne danie z awokado i jajka - łatwo, szybko i efektownie
Do przeczytania w ok. 2 min.
Awokado z piekarnika
Ekskluzywne danie wcale nie musi być skomplikowane. Awokado zawiera same wspaniałe składniki odżywcze: cały wachlarz witamin, minerałów, przeciwutleniaczy, kwas foliowy oraz pantotenowy i niezbędne kwasy tłuszczowe.
Pestka z awokado zawiera jeszcze znacznie więcej tych dobroczynnych składników. Dlatego nie wyrzucaj jej. Zdejmij z niej skórkę, zetrzyj pestkę na drobnych oczkach tarki i rozłóż do wyschnięcia. Od czasu do czasu przemieszaj czystą łyżką, a jak już wyschnie, to przesyp do wyparzonego słoika. Każdą pestkę możesz tak dodawać do słoika i potem robić sobie herbatę. Ale uwaga - herbata ta ma gorzki smak, możesz więc posłodzić ją miodem lub dodawać do domowej roboty maseczek.
Lista potrzebnych składników
Do wykonania tego przepysznego posiłku będziesz potrzebowała tych oto składników:
- 2 sztuki dojrzałych owoców awokado
- 4 jaja “0” lub “1”
- 2 pajdy pełnoziarnistego pieczywa
- pół łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 łyżka masła
- 10 listków bazylii
- 2 łyżki orzechów nerkowca
- 1 łyżeczka kuminu - kminku rzymskiego
- sól do smaku
Zapiekane awokado - instrukcja krok po kroku
- Włącz piekarnik i ustaw na temperaturę 180 stopni.
- Dokładnie umyj owoce awokado i osusz je.
- Przekrój awokado na pół i usuń pestki (nie wyrzucaj ich).
- Wydrąż łyżką w każdej połówce awokado wgłębienie tak, żeby zmieściło się w nim jajko. Wydrążony miąższ odłóż do miseczki.
- Wybij jajka do połówek owoców, posyp solą, kuminem i pieprzem cayenne.
- Umieść awokado w piekarniku.
- Do miseczki z miąższem awokado dodaj masło, posiekaną bazylię, posiekane orzechy nerkowca i trochę soli. Wymieszaj wszystko widelcem do uzyskania w miarę jednolitej masy.
- Rozsmaruj masę na pajdach pieczywa i również włóż je do piekarnika.
- Podnieś temperaturę do 220 stopni.
- Po 5 minutach wyjmij ostrożnie awokado i pieczywo z piekarnika i przełóż na talerze.
Takie danie na każdym zrobi ogromne wrażenie wizualne oraz smakowe. Rozkoszujcie się.
Jeżeli jesteś na bezglutenowej diecie, to zamiast pełnoziarnistego pieczywa użyj tego bezglutenowego.