Chrzan
Canva.com

Ekspresowa pasta z chrzanu. Jest idealna do jajek i wędliny!

Sklepowy majonez bywa całkiem smaczny, ale na pewno nigdy nie tak smaczny, jak ten domowy, który przygotuje się samemu. Ponadto aktualnie stał się on tak drogim produktem, że nie opłaca się go kupować, zwłaszcza jeśli w planach ma się uszykować Wielkanoc, w ramach której majonez zużywany jest w gigantycznych ilościach, bo dodaje się go dosłownie do wszystkiego, a już na pewno do wszystkich jajecznych potraw. Prosty przepis pozwala go przygotować w nieco ciekawszej wersji.
Reklama

Jak przygotować delikatną pastę chrzanową?

Majonez powstaje z surowego jajka. Jajko trzeba więc bardzo dokładnie wyparzyć, aby mieć pewność, że porządnie się je oczyściło, wcześniej wyciągając je oczywiście na jakiś czas z lodówki, aby pod wpływem wrzątku nie doszło do pęknięcia jego skorupki. Po tej czynności raz jeszcze przelać je zimną wodą, aby je schłodzić, a następnie wbić jedno takie jajko do oddzielnego naczynia, w którym będzie się przygotowywać chrzanową pastę.

Do jajka trafiają kolejne dodatki. Do miski wlać 200 ml oleju rzepakowego i dodać jedną łyżeczkę dowolnej musztardy i jedną łyżeczkę dowolnie wybranego słodziku (np. ksylitolu). Przed zmiksowaniem składników majonez chrzanowy przyprawić solidną ilością soli, świeżo mielonym pieprzem oraz ewentualnie odrobiną octu bądź dosłownie kilkoma kroplami soku wyciśniętego z cytryny. Masę miesza się z pomocą blendera na gładko. Gdy będzie mieć dobrą konsystencję, można uzupełnić ją najważniejszymi składnikiem.

Reklama

Dodaj jogurt grecki do smaku!

Gościem honorowym jest bowiem utarty majonez, który należy dodać do masy w ilości wynoszącej mniej więcej dwie małe łyżeczki, a przynajmniej od takiej ilości zacząć, bo gdy okaże się, że pasta chrzanowa jest za mało pikantna, chrzanu wystarczy do niej dołożyć, aż uzyska się pożądany smak i aromat. Dla polepszenia konsystencji można dodać jeszcze łyżkę majonezu albo łyżkę gęstego jogurtu greckiego. Majonez gotowy! Teraz wystarczy przełożyć go do pojemnika i przechować w lodówce, aby pozwolić mu się schłodzić.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama