zupa chrzanowa podana w białym głębokim talerzu
Canva.com

Ekspresowa zupa chrzanowa babci Stasi. Najlepszy przepis na Wielkanoc

Przepyszna zupa chrzanowa to doskonała propozycja na wielkanocny stół, a także porcja zdrowia, którą warto sobie serwować również bez konkretnej okazji. Niezwykle prosty sposób przygotowania oraz walory smakowe i zdrowotne sprawiają, że warto o niej pamiętać również w nieco chłodniejszych okresach.
Reklama

Niezbędne składniki na zupę chrzanową

zupa chrzanowa podana na białym talerzu i kiełbasa na wielkanoc
Canva.com
  • 1 l bulionu mięsnego (można wykorzystać rosół)
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 6 łyżek masła
  • 250 g chrzanu
  • 4 jajka
  • śmietanka 18
  • 1,5 łyżki suszonego majeranku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania pysznej zupy chrzanowej

Kroimy cebulę drobno i wrzucamy do garnka z rozgrzanym masłem. Podsmażamy cebulę aż się nieco zarumieni i wlewamy do niej bulion.

Reklama

Gotujemy przez 15-20 min na niewielkim ogniu. W osobnej miseczce mieszamy chrzan ze śmietanką.

Dodajemy do miseczki odrobinę bulionu, a następnie całość wlewamy do garnka. Zupa musi się zagotować. Następnie dodajemy według uznania sól oraz pieprz. Doprawiamy również majerankiem. Zupę podajemy z ugotowanymi wcześniej w osobnym garnuszku jajkami na twardo.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama