Żurek z jajkiem na wędzonce. Wielkanocna propozycja dziadka Wiktora [PRZEPIS]
Do przeczytania w ok. 2 min.
Do przygotowania tego żurku potrzebne nam będą następujące składniki:
- na zakwas - 2 szklanki żytniej mąki razowej, 2 średnie ząbki czosnku, skórka razowego chleba;
- na żurek - 1 pęczek włoszczyzny, 2 średnie cebule, 400-425 g wędzonych żeberek, 1 średni liść laurowy, 3-4 ziarenka ziela angielskiego, 2/3 szklanki śmietany 18%, 300 g wędzonej kiełbasy, 2 łyżki oleju, 6 jajek na twardo, 2 średnie ząbki czosnku, 2 łyżki startego chrzanu (ze słoika), sól, mielony pieprz biały, suszony majeranek; ponadto - natka pietruszki.
Przepis dziadka Wiktora na żurek z jajkiem
Przygotujmy zakwas: czosnek obierzmy, posiekajmy. Do słoja wsypmy mąkę. Rozprowadźmy 1100 ml wody. Wrzućmy czosnek i chleb. Przykryjmy ściereczką, trzymajmy w cieple 3-5 dni. Przygotujmy żurek: żeberka pokrójmy. Warzywa obierzmy, oczyśćmy, opłuczmy. Żeberka, warzywa, liść laurowy i ziele angielskie zalejmy w garnku 8 szklankami wody. Gotujmy około 60 minut. Następnie wywar przecedźmy. Wlejmy do garnka. Dodajmy warzywa z włoszczyzny i 2 szklanki zakwasu.
Gotujmy 19-22 minut. Jajka obierzmy, pokrójmy. Kiełbasę pokrójmy w plasterki, podsmażmy na oleju. Czosnek obierzmy, rozetrzyjmy z solą, dodajmy do zupy. Doprawmy chrzanem, majerankiem, solą i mielonym pieprzem białym. Wymieszajmy ze śmietaną. Włóżmy kawałki kiełbasy i jajka, udekorujmy natką pietruszki. Do zupy możemy włożyć również pokrojone ogórki kwaszone, ugotowane i obrane ziarna bobu.