Tortilla z łososiem
Canva.com

Ekspresowe tortille z łososiem - idealna przekąska na Sylwestra

Niektóre popularne imprezowe przekąski są naprawdę banalnie proste i ekspresowe w przygotowaniu, a i tak smakują wprost wyśmienicie. Dobrym tego przykładem będą kolorowe tortille z łososiem.
Reklama

Oczywiście występującego w nich łososia można zastąpić szynką, kurczakiem, żółtym serem albo innymi dowolnymi dodatkami, jednakże nie da się ukryć, że ta ryba, zwłaszcza w wersji wędzonej, sprawdza się w przepisie wprost doskonale.

Jak zrobić szybko tortillę łososiową?

Dowolną ilość gotowych placków tortilli należy rozłożyć na blacie i posmarować dosyć grubo naturalnym serkiem śmietankowym, przeznaczonym do smarowania kanapek (najlepszy będzie ten niezawierający zbędnych dodatków smakowych w postaci szczypiorku czy rzodkiewki, czyli zupełnie gładki). Następnie serek należy pokryć warzywnymi dodatkami. Tutaj również można postawić na całkowitą dowolność, ale jeśli nie ma się samemu żadnych pomysłów, najbezpieczniej użyć liści zwykłej sałaty masłowej oraz plasterków cienko pokrojonego zielonego długiego ogórka.

Reklama

Na wierzch powinny pójść plastry wędzonego łososia. Nie należy go żałować, bo to on nada tortillom najwięcej wyjątkowego smaku. Aby ryba nabrała przyjemnego ziołowego aromatu, można też wcześniej posypać ją obficie koperkiem - czy to tym świeżym, czy to tym suszonym.

Jak podawać tortille z łososiem?

Tortilla z łososiem
Canva.com

Przygotowane w ten sposób tortille z łososiem należy mocno zawinąć, tworząc z nich zbite rulony, robiąc to bezpośrednio w folii aluminiowej. Przekąski powinny trafić na przynajmniej dwie lub trzy godziny do lodówki, aby smaki zdążyły się ze sobą połączyć i przede wszystkim by wszystko stało się bardziej zwarte i zbite.

Reklama

Wyciągnięte już roladki należy pokroić w kawałki o grubości wynoszącej jakieś dwa lub trzy centymetry. Aby stworzyć z nich prawdziwe przekąski na sylwestra, można jeszcze powbijać w nie małe wykałaczki, a następnie przełożyć je na specjalną paterę bądź deskę ozdobioną świeżymi liśćmi szpinaku bądź liśćmi rukoli i obsypaną kawałkami orzechów włoskich.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama