Deser z nasionami chia
Canva.com

Ekspresowy deser w słoiczku. Chia, mus malinowy i orzechy!

W dzisiejszych zabieganych czasach, kiedy każda chwila jest na wagę złota, odnalezienie szybkich, zdrowych i smacznych przepisów na deser to prawdziwe skarby kulinarnego świata. Dziś chcemy Wam przedstawić prawdziwą perełkę wśród takich dań - ekspresowy deser w słoiczku z chia, mus malinowy i chrupiącymi orzechami.
Reklama

Składniki

  • 4 łyżki nasion chia
  • 200 ml mleka (może być roślinne, np. migdałowe lub kokosowe)
  • 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
  • 200 g malin (świeżych lub mrożonych)
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 50 g orzechów włoskich lub migdałów
  • Świeże owoce do dekoracji

Przygotowanie:

  1. W małej misce wymieszaj nasiona chia, mleko oraz miód lub syrop klonowy.
  2. Starannie wymieszaj wszystkie składniki, by zapewnić, że nasiona chia równomiernie się rozprowadzą w płynie.
  3. Odstaw masę na minimum 2 godziny lub najlepiej na całą noc. Pamiętaj, że im dłużej poczekasz, tym pudding będzie gęstszy i smaczniejszy.
  4. W blenderze umieść maliny oraz jogurt naturalny.
  5. Zmiksuj składniki na gładką masę. Jeśli uznasz, że mus jest zbyt kwaśny, dodaj trochę miodu lub syropu klonowego, aby oczywiście osłodzić.
  6. Orzechy włoskie lub migdały delikatnie posiekaj lub rozdrobnij.
  7. W rondelku podgrzej je na suchej patelni, mieszając, aż staną się delikatnie złociste.
  8. W szklanym słoiczku lub pucharku układaj warstwy: na dnie umieść chia pudding, na to nałóż mus malinowy, a na wierzchu posyp orzechami.
  9. Wierzch deseru udekoruj świeżymi owocami i, opcjonalnie, listkami mięty.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama