Kolorowe, piękne i bez chemii. Tak nasze babcie farbowały jajka
Do przeczytania w ok. 2 min.
Farbowanie jajek naturalnie za pomocą łupin cebuli
Potrzebujesz łupin z cebuli, trochę octu oraz soli. No i oczywiście jajek.
Dokładnie umyj i osusz jajka. Łupiny z cebuli połóż na dnie garnka, potem połóż jajka. Potem wlej zimną wodę. Dopraw wszystko odrobiną octu i soli.
Gotuj mniej więcej 10 minut, a następnie zostaw wszystko do wystygnięcia. Kiedy wywar będzie zimny, możesz wyjąć jajka.
Barwienie jajek kapustą
Potrzebujesz czerwonej kapusty, która zabarwi jajka na... niebiesko. Do tego musisz mieć litr wody i mniej więcej 2 łyżki octu.
Pokrój kapustę, wrzuć do wody, dolej ocet. Gotuj wywar przez mniej więcej 15-25 minut. Następnie dodaj do niego jajka na minimum kwadrans.
Farbowanie jajek naturalnie za pomocą kurkumy
Znowu, niezbędny będzie ocet. Na garnek wody, dodaj sól, ocet i 5 łyżek kurkumy.
Gotuj jajka w takim wywarze przez 10 minut, a potem zostaw do wystygnięcia.
Barwienie jajek szpinakiem
Potrzebujesz dużo świeżego szpinaku. Posiekaj jego liście i zalej wodą. Następnie zagotuj wszystko i dodaj jajka. Gotuj je mniej więcej kwadrans. Po tym czasie wyłącz gaz, ale nie wyciągaj jajek. Zostaw je na dłuższy czas.
Farbowanie jajek naturalnie burakami
Pokrój buraka na plasterki. Dodaj trochę octu i trochę wody. Od razu włóż jajka i zagotuj wszystko. Kiedy woda się zagotuje, gotuj jajka przez jakieś 8-12 minut, a potem zostaw w wywarze do ostygnięcia.