Oto najlepsze dodatki do schabowego. Na czele kiszona kapusta i buraczki
Do przeczytania w ok. 2 min.
Jak przygotować i podawać ziemniaczki do kotleta schabowego?
Absolutnym klasykiem, który zawsze tworzy duet idealny z soczystym smażonym kotletem schabowym, są oczywiście ziemniaki, najczęściej podawane w formie pure, przygotowywanego z tłuczonych ugotowanych ziemniaków z dodatkiem margaryny lub masła, soli oraz ewentualnie pokrojonego drobno koperku. Ziemniaczki można też od czasu do czasu upiec w piekarniku, krojąc je na talarki lub na kształt frytek i zapiekając z dodatkiem oliwy z oliwek, rozmarynu i odrobiny oregano. Jeżeli natomiast to ulubione polskie warzywo w ogóle chce się czymś zastąpić, śmiało można sięgnąć po ryż czy nawet kaszę albo nieco inną odmianę ziemniaków, czyli słodkie bataty, które tak samo dobrze smakują zapieczone, jak i normalnie ugotowane, a potem pokrojone na mniejsze kawałki.
Jakie surówki podawać do kotleta?
Praktycznie wszystkie pomysły na kotlety schabowe zakładają podanie ich z ziemniakami, pieczywem lub kaszą, a także jakimś typowo wielowarzywnym dodatkiem, czyli sałatką bądź surówką. Surówki w Polsce są nieco popularniejsze. Wykonuje się je z surowych warzyw, takich jak kapusta, seler i cebulka, zdobiąc je potem siekanymi ziołami i różnymi przyprawami, a także wzbogacając majonezem, jogurtem lub śmietaną. Dobrym wyborem są także buraczki, ćwikłą z chrzanem, a nawet tarta marchewka z dodatkiem jabłka i czegoś ostrego. Czymś bardziej dietetycznym będzie natomiast klasyczna sałatka, przygotowana z miksu sałat, pokrojonych pomidorków, ogórka, oliwy z oliwek oraz soli i pieprzu.
Warto natomiast wiedzieć, że same pomysły na kotlety schabowe mogą być bardzo ciekawe, bo niektórzy takie kotlety smażą z dodatkiem żółtego sera albo polewają potem jakimś ketchupem lub ostrym sosem. Możliwości jest nieskończenie wiele! Kotlety doskonale smakują też w tostach lub kanapkach, gdzie są traktowane niczym burger.