Galaretka z kurczaka na małym talerzyku
canva.com

Galareta z kurczaka - najlepszy przepis

Galareta z kurczaka to danie, które kojarzy się z domowym gotowaniem i tradycyjnymi przepisami. Jest to potrawa, która idealnie sprawdza się w okresie letnim, ponieważ jest orzeźwiająca i lekkostrawna. W tym artykule przedstawimy przepis na galaretę z kurczaka, opowiemy o jej właściwościach zdrowotnych, podpowiemy jak ją podawać oraz udzielimy kilku porad.
Reklama

Przepis na galaretę z kurczaka

Składniki:

  • 1 kg kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren pieprzu
  • sól
  • 2 litry wody
Galaretka z kurczaka na małym talerzyku
canva.com

Przygotowanie:

  1. Kurczaka dokładnie umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Marchewkę, pietruszkę i por oczyścić i pokroić w plasterki.
  3. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  4. Czosnek obrać i przeciśnąć przez praskę.
  5. Wszystkie składniki wrzucić do garnka, dodać liście laurowe, pieprz i sól.
  6. Zalać wodą i gotować na małym ogniu przez około 2 godziny.
  7. Po tym czasie wyjąć mięso i warzywa, a bulion przecedzić przez sitko.
  8. Mięso oddzielić od kości i pokroić w drobną kostkę.
  9. Do bulionu dodać mięso i ponownie zagotować.
  10. Następnie przelać do miseczek i schłodzić w lodówce.

Jak podawać galaretę z kurczaka

Galaretę z kurczaka podaje się zwykle na zimno, więc jest to idealna potrawa na letnie dni. Można ją podawać jako przystawkę lub jako danie główne. W Polsce popularne jest podawanie galarety z kurczaka z dodatkiem chrzanu lub musztardy.

Galaretka z kurczaka na małym talerzyku
canva.com

Właściwości zdrowotne galarety z kurczaka

Reklama

Galareta z kurczaka to danie, które ma wiele właściwości zdrowotnych. Przede wszystkim jest to potrawa, która jest bogata w białko, co jest niezbędne dla naszego organizmu. Ponadto, galaretę z kurczaka poleca się osobom, które mają problemy z układem pokarmowym, ponieważ jest to danie lekkostrawne i łagodzi podrażnienia błony śluzowej jelit.

Porady dotyczące przygotowania galarety z kurczaka

  • Jeśli chcemy, aby galaretka była bardziej treściwa, możemy dodać do niej żelatynę.
  • Warto pamiętać, że galaretka z kurczaka jest potrawą, która wymaga sporo czasu przygotowania.

Galareta z kurczaka - przekąska idealna

Galareta z kurczaka to danie, które kojarzy się z tradycyjnym gotowaniem i domowymi przepisami. Jest to potrawa, która idealnie sprawdza się w okresie letnim, ponieważ jest orzeźwiająca i lekkostrawna. Przepis na galaretę z kurczaka jest stosunkowo prosty, ale wymaga sporo czasu przygotowania.

Reklama
Autor - Magda Czarnota
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.czarnota@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama