Golonka pieczona na desce drewnianej
canva.com

Golonka pieczona - mistrzostwo!

Golonka pieczona to jedno z najpopularniejszych dań w polskiej kuchni. Jest to danie bardzo sycące i treściwe, idealne na zimowe dni. W tym artykule przedstawimy przepis na golonkę pieczoną oraz podpowiemy, jak ją najlepiej podać i jakie porady warto wziąć pod uwagę podczas jej przygotowania.
Reklama

Przepis na golonkę pieczoną

Aby przygotować pyszną golonkę pieczoną, potrzebne będą następujące składniki:

Składniki:

  • 1 kg golonki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka kminku
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
Golonki pieczone w naczyniu do zapiekania
canva.com

Przygotowanie golonki pieczonej składa się z kilku etapów:

1. Przygotowanie mięsa

Reklama

Golonkę dokładnie oczyścić i osuszyć. Następnie należy ją natrzeć solą, pieprzem, kminem oraz posmarować musztardą. Mięso odstawić na kilka godzin, aby się przegryzło.

2. Przygotowanie warzyw

Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i drobno posiekać.

3. Smażenie mięsa

Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć golonkę z każdej strony na złoty kolor. Następnie mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego.

4. Przygotowanie sosu

Na patelni, na której smażono mięso, zeszklić cebulę i czosnek. Następnie dodać liście laurowe, ziele angielskie, miód oraz 1 szklankę wody. Sos zagotować i gotować na małym ogniu przez około 5 minut.

5. Pieczenie golonki

Przygotowany sos należy wlać do naczynia z mięsem. Naczynie przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza.

Reklama

Golonkę należy piec przez około 2,5 godziny.

Golonka pieczona na desce do krojenia, obok nóż
canva.com

Jak podawać golonkę pieczoną?

Golonkę pieczoną najlepiej podawać z ziemniakami, kapustą i kiszoną marchewką. Można również dodać do niej chrzan lub musztardę. Danie to doskonale smakuje z piwem lub czerwonym winem.

Ile czasu piec golonkę w piekarniku?

Aby upiec golonkę w piekarniku, należy ją piec przez około 2-3 godziny w temperaturze 160-180 stopni Celsjusza. Przed pieczeniem warto ją wcześniej marynować i obtoczyć w przyprawach, aby uzyskać najlepszy smak.
Reklama
Golonki pieczone w naczyniu do zapiekania
canva.com

Porady dotyczące przygotowania golonki pieczonej

  • Przed pieczeniem golonki warto ją zamarynować w przyprawach i odstawić na kilka godzin, aby mięso nabrało smaku.
  • Podczas pieczenia golonki warto co jakiś czas polać mięso sosem, aby nie wyschło.
  • Przed podaniem golonki warto zdjąć folię aluminiową i piec przez kolejne 15-20 minut, aby mięso nabrało chrupkości.

Golonka pieczona - królowa polskiej kuchni

Golonka pieczona to danie, które z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom tradycyjnej polskiej kuchni. Przygotowanie golonki pieczonej nie jest trudne, a efekt końcowy na pewno zadowoli każdego smakosza. Warto pamiętać o kilku poradach, które sprawią, że golonka będzie jeszcze smaczniejsza i bardziej aromatyczna. Smacznego!

Reklama
Autor - Magda Czarnota
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.czarnota@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama