Grecka zupa cytrynowa — słoneczne wspomnienie lata
Do przeczytania w ok. 1 min.
Grecka zupa cytrynowa — składniki
150 g mięsa z kurczaka
500 ml bulionu warzywnego
1 marchewka
¼ małej cukinii
2 żółtka
1 cytryna — sok i skórka
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól i biały pieprz
Jak zrobić zupę cytrynową?
Mięso kurczaka kroimy w kostkę, zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy ok. 10 minut.
W tym czasie marchewkę i cukinię kroimy w kostkę. Obieramy skórkę z połowy cytryny.
Po 10 minutach gotowania do kurczaka dodajemy pokrojone warzywa oraz skórkę z połowy cytryny i gotujemy wszystko jeszcze 15 minut.
Zupę odstawiamy z palnika, wyjmujemy skórkę cytrynową i doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
Żółtka wbijamy do miski i dokładnie rozkłócamy je rózgą.
Cały czas mieszając, ostrożnie wlewamy do jajek filiżankę ostudzonego wywaru. Uważamy, aby żółtka się nie ścięły i nie powstała jajecznica.
Kiedy żółtka są już zahartowane ciepłym wywarem, łączymy je z pozostałą zupą i delikatnie mieszamy.
Przed podaniem grecką zupę cytrynową dekorujemy świeżo posiekaną natką pietruszki.
Ta lekka i pachnąca cytryną zupa w okamgnieniu przeniesie nas do słonecznej Grecji i przywoła wakacyjne wspomnienia. Słonecznego smacznego!